1q2 napisał(a):

A Polacy to niby co? - tacy sami najemnicy.Tu nie chodzi o narodowość a o charakter i umiejętności więc w 'perfekcyjnym świecie' ,powinniśmy pozyskiwać zawodników z charakterem, nie ośmieszających klubu po za boiskiem, oraz z umiejętnościami.
Nie wiem skąd się wzięło przekonanie że jak ktoś przyjedzie z za granicy to się będzie bardziej opierdalał niż ten co przyjedzie...z warmińsko/mazurskiego.
Oczywiście, idealnie by mieć w składzie dobrze grających wychowanków, bądź zawodników ukształtowanych w Wiśle - jeśli nie ma takiej możliwości, to dobrze by mieć Polaków z poza Krakowa, z którymi cześć kibiców mogła by się bardziej utożsamiać
Tyle że oni wszyscy muszą umieć grać w piłkę
|
1906% poparcia.
1q2 napisał(a):

wiem że są ludzie którzy 'mają wyjebane' na wyniki ale z takimi w zasadzie nie ma o czym rozmawiać w takim temacie.
Większości jednak zależy byśmy przynajmniej ten przyzwoity poziom prezentowali i tu jest tak na prawdę problem.
|
Dokładnie. Nie rozumiem np. takich ludzi jak milosz i inni... po kiego wchodzą do tematu dot. polityki transferowej o której nie mają zielonego pojęcia i zaczynają rozprawki kibicowskie... Tylko zaśmiecają temat.
westersyl napisał(a):

Moim zdaniem coś w tej kwestii jednak drgnęło bo jeśli rozmawiamy w kontekście Wisły to według mnie i pewnie wielu innych najbardziej łakomymi kąskami z naszej ligi są obecnie obcokrajowcy.
Dwaliszwili, Razak Traore, czy Dudu z Widzewa, który perfekcyjnie dośrodkowuje.
Jeszcze do nie dawna jeśli miałbym podać trójkę najlepszy napastników w lidze to wymieniłbym Dwaliszwilego Rudnieva oraz Ljuboje, jeśli miałbym podać 3 najlepszych ofensywnych pomocników to wymieniłbym Meliksona, Stilicia ( z tych meczów w których mu się chciało biegać) oraz Razacka Traore.
Wszyscy obcokrajowcy.
|
Melikson, który miał tragiczny, koszmarny, fatalny sezon? A może po prostu przespałeś sezon 2011/12 i ostatni mecz oglądałeś w sezonie 2010/11? Traore, który jest beznadziejny... Litości. Machający rękami Ljuboja... Boże...
Każdy ma prawo mieć swój ranking... ale mój przedstawia się deczko inaczej...
Najlepsi ofensywni pomocnicy w lidze:
1. Paweł Sobolewski
2. Rafał Wolski
3. Aleksander Kwiek
Można by jeszcze wyróżnić Mile, Rakowskiego ale ja tu nie widzę, żadnego sensownego obcokrajowca...
Napastnicy:
1. Aleksander Piech
2. Tomasz Frankowski
3. Maciej Jankowski
Jak dla mnie w pierwszej trójce sami Polacy... Od Dwaliszwiliego wolałbym kolejnych trzech: Milik, Woźniak, Janoszka... i dopiero Gruzin.
PS. Rudniewa już nie ma... Pobudka.
Jedźmy dalej:
Środkowi obrońcy:
1. Michał Żewłakow
2. Adam Banaś
3. Piotr Celeban
Czyli Polacy....
Boczni obrońcy:
1. Mariusz Magiera
2. Tomasz Lisowski
3. Paweł Golański
Polacy...
Skrzydłowi:
1. Marek Zieńczuk
2. Prejuce Nakoulma
3. Sylwester Patejuk
Pierwszy obcokrajowiec w trójce...
Natomiast
największe rozczarowania w lidze na swoich pozycjach:
AMF: 1. Kriwiec 2. Jeż 3. Melikson 4. Bruno Coutinho... czwórka zagraniczników...
DMF: 1. Gervasio Nunez* 2. Cezary Wilk 3. Ivica Vrdoljak - 1 Polak i 2 zagranicznych
LMF/RMF: 1. Patryk Małecki 2. Ivica Iliev 3. Andraż Kirm - jw.
CB: 1. Kew Jaliens, 2. Arek Radomski 3. Maciej Sadlok - najgorszy zagraniczny...
LB/RB: 1. Michael Lamey 2. Deleu 3. Krzysztof Nykiel - jw.
*wiem, wiem... jego też już nie ma. Wreszcie.
Podsumowując, zgadzam się z 1q2 ale teoria sobie a praktyka sobie. Przykład Meliksona... Dwa sezony temu najlepszy piłkarz ligi. Sezon temu zaledwie trzy dobre mecze (2x Litex + 1x Cracovia) oraz 1 przyzwoity (Zagłębie) a tak to tragedia... Maor ma niesamowite umiejętności ale sezon miał fatalny... Ciężko przewidzieć jaki będzie miał następny. Już nie będzie handlował ojczyzną więc istnieje szansa, że będzie lepszy. Obojętnie czy we Wiśle czy w innym klubie - życzę mu jak najlepiej bo jestem wielkim fanem jego talentu. Szkoda, że za talentem najwyraźniej nie idzie to co w głowie bo grałby już dawno w znacznie lepszym klubie.
Generalnie trudno jest znaleźć dobrego obcokrajowca a jeszcze trudniej... dobrego obcokrajowca, który wypali w polskich realiach.