Mareq napisał(a):

To zastanawiające , że w ustawie o zgromadzeniach nie ma żadnego jasnego ,,wentyla'' bezpieczeństwa w przypadku gdy z tego prawa chcą skorzystać(w sensie organizacji) obcokrajowcy.
Z drugiej strony nie przypominam sobie podobnego przypadku w historii naszej demokracji.
|
Marsze w dniu św. Patryka organizowane w Warszawie przez Irlandczyków.
Widzę że na forum jest konsensus ponad podziałami politycznymi w sprawie marszu ruskich. Nie chciałbym robić z siebie na siłę nonkonformisty ale czy przypadkiem nie przesadzacie

Pewnie że nie będzie mi się podobać gdy pare tysięcy ruskich będzie sobie maszerować centrum Warszawy ale bez przesady: w momencie gdy dostaliśmy Euro to powinniśmy chyba zaakceptować to że również kibice drużyn przyjezdnych powinni mieć prawo do bawienia się w sposób który im odpowiada (pod warunkiem oczywiście że nie naruszają spokoju mieszkańców). Gdyby chodziło tylko o manifestację z okazji ruskiego święta to zdecydowanie byłyby podstawy do tego żeby jej zakazać. Mamy tu jednak do czynienia z przypadkową zbieżnością faktów polegająca na tym że ich mecz odbędzie się akurat w dniu ich święta narodowego (no przecież nie oni ustalali harmonogram). Dlatego ja osobiście ten marsz odbieram jako typowo "kibicowski", taki jaki był organizowany spontanicznie przez kibiców Wisły chociażby w Londynie z okazji meczów z Totenham czy Fulham.
Ja rozumiem że sa pelne podstwy do tego aby ruskich nie lubić a Rosji się bać (chyba nikt ze stałych czytelników tego tematu nie ma wątpliwości jakie jest moje zdanie w tej sprawie) ale bez przesady: jeśli sami staralismy się o to Euro to dajmy ludziom (nawet jeśli są Rosjanami) bawić się tak jak sobie tego życzą (i znowu: pod warunkiem że nie naruszją spkoju innych). Ciekawe czy mielibyście coś przeciwko gdyby podobny marsz w dniu swojego meczu (powiedzmy że przy swoim święcie narodowym) zorganizowali powiedzmy Czesi

Albo czy uważalibyście za niewskazane zorganizowanie przez Polaków marszu w Moskwie w dniu powiedzmy 3 maja będącym jednocześnie dniem meczu rozgrywanego na mistrzostwach świata