Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.05.2012, 13:47
Drozd napisał(a):Wyświetl post
1. Twoim zdaniem jedyną metodą aby uniezależnić się od Rosji jest budowa elektrowni jądrowej? Ja uważam ze to nie jedyny sposób. A nawet jest to kręcenie bata na własną skórę. Nie trzeba mieć wybujałej wyobraźni żeby się domyślic dlaczego.

2. Ja boję się atomu z prostej przyczyny, jak coś sie spieprzy to jesteśmy w d... bo tego syfu nie da się posprzątać. Możesz uzasadnisz dlaczego opieranie rozwoju o geotermalne czy szerzej odnawialne źródła energii budzi Twoje obawy.

3. To powiedz mi jak inaczej włączyć w koszt energii gigantyczne wydatki konieczne aby tą energie wyprodukować. Oczywiście można pominąć że elektrownia kosztuje szacunkowo 20 000 000 000 PLN i rozgłaszać że energia z atomu jest najtańsza. Tylko czy to nie oszukiwanie samego siebie? Zaproponuj mniej bzdurny sposób ujęcia kosztów budowy elektrowni w koszcie wyprodukowania energii.
Ad1. Też uważam że energetyka jądrowa to nie jedyna metoda uniezaleznienia się od Rosji. To jedna z kilku metod. I zdecydownie powinniśmy każdą z tych metod rozwijać równolegle. W tym enegetykę jądrową.
Ad2. Ja się atomu nie boję. A do źródeł odnawialnych trudno jest nawet podchodzic na zasadzie obaw. Mogą od biedy stanowić uzupełnienie źródeł tradycyjnych ale opieranie na nich bezpieczeństwa energetycznego kraju to zupełna fikcja.
Ad3. "Jak inaczej włączyć w koszt energii gigantyczne wydatki konieczne aby tą energie wyprodukować"? Żeby się tego dowiedzieć drogi Droździe wystarczy sięgnąć do pierwszego lepszego podręcznika rachunkowości zarządczej (cost accounting). Sprawa jest bardzo prosta i (jednym zdaniem aby nie robić wykładu) sprowadza się do tego że poniesione nakłady inwestycyjne alokujesz na koszty danego okresu w postaci amortyzacji. Po dodaniu pozostałych kosztów okresu (robocizna, surowce, materiały, usługi itp, itd) i podzieleniu ich przez wyprodukowaną (sprzedaną) ilość energii otrzymujesz jej koszt jednostkowy. I okazuje się że w przypadku energii jądrowej jest on najniższy spośród wszystkich stosowanych przemysłowo metod pozyskiwania energii. Dla porównania energia odnawialna jest jedną z najdroższych.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 27.05.2012 o godz. 14:03.