Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.05.2012, 10:31
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie tak Nie tylko w kwestii gazu oczywiście zawalił ale o tym już jest 100 stron tego tematu.
1.Ja obstawiam że dziurę załatają podwyższając podatki oraz dokładając nowe - tak czy siak nie ma szans na wygrane kolejne wybory a w ciągu 2 lat na pewno wydobycie nie ruszy - to nie jest wykopanie dziury w ziemi pod kibelek na działce Więc ogólnie co będzie za 5-10 lat to PO ma w dupie.
2. Punkt 2-3-4 - jak sam wiesz koncesje nie należą do polskich firm - pomijając fakt że jest to zasób strategiczny i powinien być pod kontrolą państwa to po prostu jeśli dany właściciel koncesji powie "nie, ni chce teraz wiercić" to najlepsi eksperci z naszego kraju czy wykształceni inżynierowie nic sami nie zrobią.
3.Jak amerykanom zależy na Polsce widzieliśmy przy okazji:
- Iraku
- Afganistanu
- Offsetu z samolotami
Miały być miliardy i koncesje dla polskich firm - wyszło wielkie gówno. To nie zimna wojna i Obama pije wódkę po kryjomu z Putinem - jak będzie im to do czegoś potrzebne to zaczną wydobywać - dla nich nasz kraj to takie SIMS'y gdzie się można pobawić na planszy.
4.Żebyśmy się zrozumieli - jestem jak najbardziej za wydobyciem łupków - ale nie jestem niepoprawnym optymistą żeby wierzyć że zaczniemy po wakacjach. Wydaje się że łatwiej zebrać projekty, pozwolenia i materiały na budowę atomówki niż zacząć z łupkami.
Oczywiście nie dam się zepchnąć na pozycję obrońcy Tuska bo w temacie gazu łupkowego naprawdę zawalili dużo spraw ale krótko:
1. Podwyższanie podatków prowadzi w pewnym momencie do tego że pomimo podwyżki ich stawki pieniędzy wpływa i tak mniej. I mam wrażenie że nawet PO ma świadomość tego że zaczynany się zbliżać bardzo blisko tej granicy.Dlatego trzeba szukać nowych źródeł finasowania. A łupki idelanie sie do tego nadają. Jeśli twierdzisz że PO zakłada że za 3 lata (wtedy powinny być następne wybory)odda władzę to się z Tobą nie zgodzę.
2. Bez wnikania w szczegóły prawa górniczego i geologicznego: dużo koncesji należy do polskich firm (PGNiG i Orlen) a istniejące koncesje są koncesjami na badanie a nie wydobycie. Jest powszechny konsensus (także wśród firm eksploatacyjnych) że jakąś część przychodów trzeba będzie oddać budżetowi w postaci: opłat eksploatacyjnych, górniczych, koncesyjnych itp. czy zwykłego CIT. Pytanie tylko czy to powinno być 25 czy 50%. Tak czy inaczej mówimy o bardzo dużym zastrzyku dla budżetu.
3. Różnica pomiędzy podanymi przez Ciebie przykładami amerykańskiej "obojętności" a przypadkiem łupków jest taka że w tym drugim mają swój interes aby sprawy ruszyły (biznesowy i polityczny). Być może tego nie śledzisz ale w temacie surowców energetycznych są naprawdę bardzo aktywni. Pamiętają w jaki sposób wykończyli komunistów moskiewskich i wiedzą jak ukrócić smycz brykającemu Putinowi.
4. Moim zdaniem jest dokładnie inaczej niż twierdzisz Ty: temat łupków będzie znacznie łatwiejszy do przeprocesowania niz temat atomu.