Wyświetl pojedynczy post
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.05.2012, 19:57
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego żart? Chyba dobrze jest brać przykład z lepszych. A nam do poziomu energetycznego Niemiec duuuużo brakuje.
No właśnie, bo oni maja chyba kilkanaście elektrowni atomowych, które przez długie lata zasilały ich gospodarkę i zasilać nadal będa przez kolejne. te zapowiedzi o zamykaniu to raczej takie sratatata. Zamkną te co sa najstarsze.
Dlatego min. taka róznica była miedzy Zachodnim Berlinem, który niegdy nie zasypia (i bije łuną światła) a Wschodnim, który nigdy się nie budzi (ciemno jak w dupie).

OK. geotermia na "tak". Tylko chyba nie ta ekipa Widzimy jak pomagają ją wydobyć w ...Toruniu.

Cytat:
Mamy ropę, mamy gaz łupkowy i konwencjonalny, mamy geotermy, mamy 600 km wybrzeża gdzie można korzystać z wiatru, mamy wreszcie węgiel który można nie tylko spalić. Naprawdę gdyby za sprawy energetyki wziął się ktoś myślący bylibyśmy energetycznym eldorado. Bez super ryzykownego atomu.
Narazie to łupki mamy na papierze, ropę też na papierze, a weglem (brudne powietrze) narazie bedziemy niestety opalać nadal zanim wspopmniany rodzaj energii na dobre zaistnieje.
A wiatrakami nad morzem to morzemy zasilic kilka nieduzych miejscowości. Rozmawiamy tutaj o poważnym żródle energii dla kraju (i gospodarki) bo inaczej to możemy jeszcze wymieniac prywatne elektrownie wodne itp.

Wspomniene przez Ciebie Niemcy mają wszystkie wymienione energie i to z róznych kierunków (w przeciwieństwie do Polski) dlatego trzeba pozyskiwac każdą tanią i dla środowiska czystą energioę (atomowa taka jest) a nie brudną węglową, zanieczyszcającą środowisko od lat. Błoto na chodnikach, brudne ubrania, zanieczyszczone powietrze, budynki itp. Widzałem na własne oczy róznice w tych własnie Niemczech w czystości powietrza. Kurtke tam mogłem nosic kilka tygodni i nie była brudna. Wystarczyło, ze przyjechałem do Polski i po 1 tygodniu do prania.