Drozd napisał(a):

|
Dlaczego żart? Chyba dobrze jest brać przykład z lepszych. A nam do poziomu energetycznego Niemiec duuuużo brakuje.
|
No właśnie, bo oni maja chyba kilkanaście elektrowni atomowych, które przez długie lata zasilały ich gospodarkę i zasilać nadal będa przez kolejne. te zapowiedzi o zamykaniu to raczej takie sratatata. Zamkną te co sa najstarsze.
Dlatego min. taka róznica była miedzy Zachodnim Berlinem, który niegdy nie zasypia (i bije łuną światła) a Wschodnim, który nigdy się nie budzi (ciemno jak w dupie).
OK. geotermia na "tak". Tylko chyba nie ta ekipa

Widzimy jak pomagają ją wydobyć w ...Toruniu.
Cytat:
|
Mamy ropę, mamy gaz łupkowy i konwencjonalny, mamy geotermy, mamy 600 km wybrzeża gdzie można korzystać z wiatru, mamy wreszcie węgiel który można nie tylko spalić. Naprawdę gdyby za sprawy energetyki wziął się ktoś myślący bylibyśmy energetycznym eldorado. Bez super ryzykownego atomu.
|
Narazie to łupki mamy na papierze, ropę też na papierze, a weglem (brudne powietrze) narazie bedziemy niestety opalać nadal zanim wspopmniany rodzaj energii na dobre zaistnieje.
A wiatrakami nad morzem to morzemy zasilic kilka nieduzych miejscowości. Rozmawiamy tutaj o poważnym żródle energii dla kraju (i gospodarki) bo inaczej to możemy jeszcze wymieniac prywatne elektrownie wodne itp.
Wspomniene przez Ciebie Niemcy mają wszystkie wymienione energie i to z róznych kierunków (w przeciwieństwie do Polski) dlatego trzeba pozyskiwac każdą tanią i dla środowiska czystą energioę (atomowa taka jest) a nie brudną węglową, zanieczyszcającą środowisko od lat. Błoto na chodnikach, brudne ubrania, zanieczyszczone powietrze, budynki itp. Widzałem na własne oczy róznice w tych własnie Niemczech w czystości powietrza. Kurtke tam mogłem nosic kilka tygodni i nie była brudna. Wystarczyło, ze przyjechałem do Polski i po 1 tygodniu do prania.