Wyświetl pojedynczy post
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.05.2012, 11:01
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Elektrownie nuklearne są jednymi z najbardziej przyjaznych dla środowiska, a w zamian dostaną jedną z najbrudniejszych form energii.

wislak - czyli raczej można spokojnie powiedzieć, że termin 2020 jest zupełnie nierealny. Szkoda, bo nie ma według mnie na co czekać.
No niby masz rację. Więc dlaczego Niemcy rezygnują z takiej kury niosącej złote jaja? Na mózg im się rzuciło? A oni elektrownie już mają gotowe, tylko liczyć zyski. My zanim cokolwiek zyskamy musimy WYBUDOWAĆ czyli wydać gigantyczną kasę. Nawiasem mówiąc dlaczego do kosztów energii z atomu nikt nie wlicza kosztów budowy ani składowania odpadów? Wtedy energia okazała by się nie taka tania?

Twierdzisz że nie ma na co czekać? A wiesz gdzie jest planowana lokalizacja? W Gąskach, spójrz na mapę Polski i sprawdź jak w Polsce wieją wiatry. Bo skoro elektrownie podobnie jak autostrady ma budować cudak to na 99% coś zostanie sp... a tu juz nie ma żartów jak z pękającymi drogami. Pójdziesz się ugotować jak coś szlag trafi? Znajdź mi kogoś kto pójdzie. Promieniowanie jonizujące to nie zabawa. Dostajesz dawkę i masz pozamiatane. Ostatnio słyszałem ile syfu dostało się do atmosfery po Fukuschimie. 1/6 tego co w Hiroszimie czyli kilka set tysięcy Terabekereli i to nie zniknie tylko krąży i jonizuje. Po tej katastrofie w UE podniesiono dopuszczalne normy promieniowania dla żywności kilkanaście razy po co?

Elektrownie atomowe to lamus, to tak jakby mieszkania w blokach ogrzewać ogniskami. To że uchowaliśmy sie do dzisiaj bez takiej tykającej bomby na naszym terytorium to uśmiech losu. Tylko rudy cudak może planować taka sytuację zmieniać. Bo to jego domena spieprzyć wszystko co jest do spieprzenia.
Hej Nasz TS !!