palikot napisał(a):

skąd to info?
Gówno prawda
|
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...um_treningowe/
Cytat:
|
Nowy prezes podkreślał, że przed nim stoi wiele wyzwań, m.in. budowa centrum treningowego, założenie akademii piłkarskiej Wisły Kraków czy stworzenie siatki skautingu. „To musi być prowadzone w sposób profesjonalny. Nie może być tak, że oglądamy zawodnika na Youtube” – mówił. „Rozmawiałem z właścicielem klubu i na pewno rozpoczniemy w niedługim czasie działania zmierzające do tego, żeby wybudować centrum treningowe” – dodał prezes Basałaj. Jak zauważył, budowa ośrodka treningowego nie jest czymś nieosiągalnym, bo i tak za dwa-trzy lata każdy klub, który będzie ubiegał się o licencję na grę w Ekstraklasie, taki ośrodek będzie musiał posiadać.
|
http://tsw.com.pl/news/Basalaj-Cupia...dany-Wisle-390
Cytat:
|
W Niemczech mają też świetne akademie piłkarskie, za które kluby nagradzane są finansowo. Z właścicielem klubu już ustaliliśmy, że od przyszłego roku zmienimy system szkolenia. Planujemy powstanie akademii piłkarskiej z pełną infrastrukturą. Podoba mi się też system szkolenia w Holandii.
|
http://sport.interia.pl/raport-londy...ion,nId,555677
Cytat:
Dla pana konikiem zawsze były rozgrywki młodzieżowe, Młoda Ekstraklasa, tymczasem wiślacka młodzież do dzisiaj nie ma gdzie trenować. Kiedy to się zmieni?
- Przypomnę, że pierwsze rozgrywki Młodej Ekstraklasy wygrała Wisła. Byłem na decydującym meczu z Koroną, który wygrała po bramce w ostatniej minucie. A wracając do pytania. Baza szkoleniowa w Polsce jest słaba aczkolwiek poprawia się coraz szybciej. To jest rzeczywiście mój konik. Nie ma co ukrywać, że namawiałem prezesów wszystkich klubów i wręcz wymuszałem, że wprowadzić do licencji wymóg posiadania boisk treningowych. Jak to wprowadzimy, to będziemy mogli rozmawiać z właścicielami terenów czy z miastami, ponieważ to nie jest tylko dla klubów, ale i dla dzieci. Powstaną miejsca, gdzie będą mogły spędzać czas. Łącząc wspólnie siły można wybudować boiska treningowe. To nie są wcale drogie inwestycje, ale bardzo potrzebne, wręcz niezbędne.
Czy mógłby pan zdradzić ile środków jest zabezpieczone w budżecie Wisły na te cele?
- Wszystko powoli. Najpierw musimy uporać się z tym stadionem, bo to jest rzecz najważniejsza teraz. Plus oczywiście sprawy sportowe. Ja nie poruszałem tego tematu na konferencji prasowej, ale absolutnie trzeba na to położyć nacisk.Wszystko w swoim czasie. Najpierw stadion, struktury zarządzające w klubie i potem będziemy dalej myśleć o centrum treningowym i o akademii piłkarskiej.
|
http://www.wislaportal.pl/19065,Prez...fe_Futbol.html
Cytat:
|
Pan Bogusław Cupiał wie doskonale, że klub musi być przebudowany. I jest on przebudowywany, i nie mówimy tylko o sporcie, nie koncentrujemy się tylko na piłce. Przy tych stadionach, które powstają, struktury zarządzania tym klubem wymagają bardzo dużej pracy. Zwłaszcza związanej z zarządzaniem samym stadionem, promocją i marketingiem. Klub Wisła jest w ostatnich 12 latach najlepszym klubem w Polsce, więc siła tej marki jest olbrzymia i trzeba ją wykorzystać. Aby tak się stało ten stadion, mecze, plus zarządzanie sportowe – czyli dyrektor sportowy, skauting, centrum treningowe – muszą być, muszą funkcjonować. Z właścicielem założyliśmy sobie, że takie centrum będzie w przyszłym roku budowane. Też zgadzam się, że nie posiadanie własnego centrum jest rzeczywiście mało budujące. Zresztą za dwa lata przepisy licencyjne wymuszą, że każdy klub będzie musiał posiadać dwie płyty naturalne i jedną sztuczną. Pan Prezes Cupiał świadomie wie co trzeba robić z tym klubem. I sam mnie do tego przekonywał. Razem dyskutując ustaliliśmy, że drużyna i klub wymaga przebudowy. Dochodzą nowe wyzwania i myślę, że jeśli chodzi o pracę wykonywaną przez trenera Maaskanta i dyrektora Valckxa – to musimy poczekać do zakończenia rundy, jeśli chodzi o trenera, i do zakończenia zimowego okresu transferowego, jeśli chodzi o dyrektora - powiedział prezes Wisły.
|
Wszystko z pierwszego pólrocza urzędowania.
I był jeszcze wywiad, którego nie mogę znaleźć, prawdopodobnie w paierowej wersji DP, gdzie mówił, że negocjajce sie przedłużały, bo postawił warunki odnośnie centrum treningowego.
Można mieć do Basałaja różne pretensje, sam mam sporo, ale bez przesady, akurat to chciał zrobić.
Symptomatyczna była wypowiedż Mielcarskiego w Lidze + z Bednarzem, kiedy mówił, że z Cupiałem jedno sie ustali a potem i tak nie dotrzyma słowa.
A co do Akademii czy może inaczej systemui szkolenia wychowanków i półwychowanków, jej opłacalności, niezbędności dla Wisły to mi sie nawet nie chce pisać. Negowanie konieczności budowy boisk, czy tworzenia szkolenia młodzieży w klubie który ma tylko jeden trawnik do trenowania.

Przez kibiców ?
Mrożek by tego nie wymyślił.
A Zdzisek tylko zaciera ręce.