Wyświetl pojedynczy post
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.05.2012, 14:48
borys napisał(a):Wyświetl post
Palikot zgadzasz sie z Bednarzem ze boisk i szkolki nie potrzeba mam wiec pytanie:

Skad mamy wiedziec o tych mlodych talentach? Mamy funkcyjnego Kapke i Zurawskiego jako "scoutow".
Jak mamy ich szlifowac, w sensie gdzie maja fizycznie grac? i kto ma ich szkolic? na boiska i trenerow w filozofi Bednarza miejsca nie ma.
1. Ja za Bednarzem podważam tylko sens inwestowania w coś co się nie zwróci. Wy chcecie od razu iść w skrajności, a ja mówie modelu pośrednim, bo każna skrajność jest zła. Racja, że brakuje bazy treningowej przy Reymonta, ale nie o tym mowa.
2. Wybudowanie dwóch, trzech boisk przy Reymonta to nie jest żaden problem, ale nie o tym mówimy, my mówimy o akademii takiej z prawdziwego zdarzenia, a nie takim czymś jak ma Legia, gdzie trenują po szkołach podstawowych, wynajmowanych halach etc. U nas młodzi też trenują na nadwiślance pod Wawelem. Jedyna różnica jest taka, że na Legii jest to lepiej zorganizowane zarządzane, mają dwa boiska więcej.
3. Mylicie pojęcia "BAZA" i "AKADEMIA" Bednarz mówił o akademii, a nie o bazie treningowej. Baza fakt trzeba zrewilitaryzować zmodernizować, ale w akademie bym nie inwestował, bo nas na to nie stać.
4. Skautów mamy, wczoraj miałeś sparing i widziałeś kto grał? Witolda Lisa znasz? To poczytaj kto to jest. Praca z młodzierzą przynosi efekt długofalowy, tak samo modernizacja to proces długofalowy. Nie da się w rok wszystkiego. Trzeba meiec też pieniądze, ktorym na razie nie mamy.

Tominho napisał(a):Wyświetl post
Żeby wziąć piłkarzy z zadupia i ich wychować piłkarsko, to trzeba najpierw mieć do tego warunki. Masz rację, nie są to wychowankowie Akademii Legii, ale w Legii stali się poważnymi piłkarzami, bo mieli gdzie trenować.

Gdyby Legia wzięła do siebie przykładowo Gajosa, Nowaka i Quioto (powtarzam, to tylko przykłady) to szanse na to, że w przysżłości na nich zarobi grube miliony, są na poziomie 70-80 %. U nas ten współczynnik jest pewnie na poziomie 10-20 %. A dlaczego? Bo zamiast bazy treningowej (boisk wynajętych albo własnych) mamy jeden wielki trawnik, na którym ćwiczą wszystkie grupy wiekowe Wisły.
Ja bym tak Legii nie przeceniał. Racja, że im coś jest lepej zorganizowane to większe szanse na lepszy efekt, ale Legia na razie sprzedała Borysiuka, który wcale nie błyszczał, Rybusa, który zaczął błyszczeć na jesieni. W Wiśle Brożek też zaczął błyszczeć późno i poszedł za dobrą kase, Błaszczu poszedł od razu tak jak Marcelo. Tylko problem jest taki, że to za mało i u nas i w Legii i w każdym innym klubie. Nie twórzcie na razie mitów o wspaniałym szkoleniu w Legii, bo to troche na wyrost.
Ostatnio edytowane przez palikot : 23.05.2012 o godz. 15:01.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując