Wyświetl pojedynczy post
piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.05.2012, 08:38
Vinci napisał(a):Wyświetl post
Był dobry, wystarczyło się jedynie zastanawiać nad obowiązkiem zdawania matematyki na maturze, co zawsze było dyskusyjną sprawą oraz rozdzieleniem historii na powszechną i Polski.

Od momentu wprowadzenia wynalazku, jakim w naszym kraju są gimnazja, poziom wykształcenia zaczął spadać.
Matura, którą zdaje się teraz z przysłowiowymi 5pkt, to już totalna kompromitacja, podobnie, jak zmuszanie zdających, by myśleli według ustalonego wcześniej klucza...
1. co do matematyki, to jako tegoroczny maturzysta powiem ci, że moim zdaniem powinna być obowiązkowa, bo jeśli ktoś nie jest wstanie zadać, takiego egzaminu jak był w tym roku na 30%( zeszłoroczny był niewiele trudniejszy) to znaczy, że jest skończonym tępakiem i nie zasługuje na świadectwo maturalne.
2. Co do Historii, to na pewno coś trzeba zrobić, bo teraz 3 razy uczyłem się o jakiś pier.olonych Mezopotamiach, Egiptach i Republice Rzymskiej a do czasów powojennych nie doszliśmy ani razu.
3. Gimnazja to poroniony pomysł, one tak na prawdę niczego nowego nie uczą i pomysł kolegi uważam za bardzo dobry
4. Matura z Polskiego jest rzeczywiście chora, nie ma znaczenia jak napiszesz wypracowanie, tylko czy układający klucz, miał takie samo zdanie na ten temat co ty, a matura ustna z została chyba stworzona tylko po to żeby był jeden egzamin więcej
5. jest jeszcze jeden problem, mianowicie robienie z Techników czegoś na kształt liceów ogólnokształcących uczących dodatkowo jakiegoś zawodu, efekt tego jest taki, że ja będąc w klasie maturalnej miałem po 8-9 godzin dziennie, ponieważ musieliśmy mieć dodatkowe lekcje matematyki i tu pojawia się kolejny problem, bo według programu nauczania, Technika nie przygotowują do matury rozszerzonej a w moim przypadku( Technik Informatyk) była ona bardzo potrzebna, bo jeśli chodzi o informatykę, to tytuł technika niewiele znaczy, to też szkoły muszą kombinować jak załatwić dodatkowe godziny a my zamiast uczyć się matematyki lub fizyki, które liczą się na uczelniach technicznych, chodzimy na Biologię, Geografię, Chemię, Podstawy Przedsiębiorczości( te akurat same w sobie powinny być przydatne ale w praktyce są stratą czasu i niczego nie uczą( choć może ja trafiłem na takiego nauczyciela) ) w mojej opinii wiele tych przedmiotów powinno się kończyć w gimnazjum lub być w wymiarze jednej godziny w pierwszej klasie( chodzi mi tu tylko o technika). Kolejna sprawa to egzamin techniczny który w przypadku Informatyki(nie wiem jak z innymi dziedzinami) tak naprawdę niczego nie sprawdza. Bodaj od tego roku ma wejść nowy program nauczania w technikach który krytykowali prawie wszyscy moi nauczyciele bo znosi on praktycznie podział na specjalizacje i wymaga od uczniów by byli dobrzy we wszystkim( nie każdy ma talent do grafiki komputerowej albo mózg do programowania)
Ostatnio edytowane przez piotrek06 : 23.05.2012 o godz. 09:03.

Odpowiedz cytując