Wyświetl pojedynczy post
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.05.2012, 02:07
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Unirei nie ma, bo:
a) zbankrutowała z powodu złej polityki finansowej?
b) właściciel wyciągnął jednorazowo całą kasę jaka mógł?
To nie jest właściwe pytanie.
Problem, o którym dyskutujemy, sprowadza się do pytania:
Dlaczego właściciel wycofał się z klubu?
a) bo znudziło mu się zarabianie kolejnych milionów i postanowił zabić kurę znoszącą złote jaja.
b) bo wiedział, że klub to wydmuszka i przy tym modelu działania otrzymanie zysków większych niż te, które już osiągnął, jest mało prawdopodobne. Bardzo prawdopodobne jest za to takie zdarzenie, że zaraz będzie musiał zacząć te zyski wydawać by utrzymać zespół na równym, wysokim poziomie.
na wyprzedaży gwiazdek i zastąpieniu ich ciężko pracującymi zawodnikami na bank skorzystalibyśmy finansowo, pewnie też sportowo.
My już ponoć to zrobiliśmy. Odeszli Brożkowie, Głowacki i spółka, i zastąpiliśmy ich "profesjonalistami" z zagranicy.
Niech zgadnę - zarobiliśmy tonę pieniędzy, nie przepłacaliśmy na zawodnikach, sukcesy w pucharach powtarzalibyśmy co roku, pozycja w lidze była wypadkiem przy pracy, a Cupiał to kolejny głupi właściciel, który postanowił zabić kurę znoszącą złote jaja. Bo właśnie to robi się, gdy model działania przynosi znaczny zysk - rezygnuje się z dalszego używania go.
Najpierw robiłeś z Petrescu idiotę, teraz próbujesz udowodnić że był za drogi.
Petrescu nie był za drogi. Zapewnienie mu identycznych warunków pracy, jakie miał w Unirei, było. Nie stać nas i nie było nas wtedy stać na budowanie zespołu przez 3-4 lata, reinwestowanie wszystkich pieniędzy zarobionych na transferach i jeszcze dokładanie na wzmocnienia.
Musielibyśmy sprzedać zawodników za trzy miliony? Zieńczuk, Baszczyński, Błaszczykowski, Cantoro - mało?
No to przy obecnej polityce finansowej klubu (musimy sprzedać za 3 miliony by wydać jeden) właśnie pozyskałeś jakieś 25% tego, co Petrescu wydał w Unirei przez 4 lata. Skąd bierzesz resztę sumy?
AEDIT: Jak dla mnie możesz sobie tkwić w ciemnocie, jedna tylko prośba: nie naginaj faktów.Od czasu opuszczenia Wisły wszystkie kluby Rumuna osiągnęły sukcesy zdecydowanie ponad stan. W tej chwili jego nazwisko pojawia się w kontekście wielkich i bogatych klubów. Takich, w których Skorża lub Probierz mogliby co najwyżej starać się o staż. Petrescu to nazwisko na radarze właścicieli klubów i mediów, a miejscowe tuzy pokroju Wdowczyka i wspomnianego duetu są nikim. I nie ma tu przypadku.
W tej chwili próbujesz porównywać gówno z czekoladą (copyright T. Hajto) i co lepsze - wychodzi Ci, że czekolada jest przereklamowana. Ekstra.
Wiem, że już Ci to mówiłem, ale naprawdę powinieneś nauczyć się czytać. Nie twierdzę, że Petrescu w kolejnych klubach nie osiągał sukcesów. Nie twierdzę, że w porównaniu z polskimi trenerami osiągnął w Europie mało. Ba! Nie porównywałem go w ten sposób do polskich trenerów. W innych rozmowach pisałem, że w Wiśle (podkreślam: w Wiśle) osiągnął mniej niż niektórzy Polacy.
Rozmawiamy o modelu działania Unirei, a nie o Petrescu. Domyślam się, że dodałeś ten ostatni fragment posta by całość zabrzmiała mocniej. Chociaż próbuj trzymać się tematu.
Ostatnio edytowane przez jova : 23.05.2012 o godz. 02:17.
Odpowiedz cytując