Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.05.2012, 15:14
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
wislak68. Poniżej dokładne warunki zakładu, które przesłał nam emj10, jak jeszcze był zaangażowany. Jest on naszym arbitrem, gdyż na kolejnych stronach zwróciłeś mi nawet uwagę, bym nie wpływał na jego decyzje.

§1.1
Zakład polega na tym, aby wśród wskazanych 74 odcinków drogowych zaistniała sytuacja przerwania budowy z braku środków na co najmniej 3 odcinkach.

§1.2
Znaczenie ww. treści zakładu jest takie, że jeśli zostanie przerwanych od 0 do 2 odcinków to zwycięzcą zakładu zostaje Siwy_89. Jeśli jednak przerwanych zostanie 3 lub więcej odcinków to zwycięstwo przypada userowi wislak68.

§2.1
Lista 74 odcinków z komentarza usera Siwy_89 z 30.12.2010, 00:48 jest ostateczna i wiążąca.

§2.2
Każdy odcinek traktowany jest jako jedność i przerwanie jednego odcinka oznaczonego konkretną liczbą kilometrów oznacza spełnienie 1/3 warunków zakładu.

§3.1
Odcinek zostaje uznany za przerwany z braku środków, gdy jednocześnie spełnione zostaną dwa warunki: konieczny i dostateczny.

§3.2
Warunkiem koniecznym jest przerwanie budowy odcinka na czas nieokreślony, konieczność wybrania nowego wykonawcy robót i niemożność skończenia odcinka w bliżej określonej przyszłości zgodnej, bądź bliskiej informacjom zawartym w §2.1

§3.3
Warunkiem koniecznym jest przerwanie budowy odcinka, gdzie główną przyczyną jest braku środków po stronie GDDKiA, bądź wykonawcy robót. Inne przyczyny nie są brane pod uwagę.

§4.1
Arbiter rozstrzyga wszystkie spory i nieporozumienia w trakcie trwania zakładu.

§4.2
Każdy z uczestników może złożyć w dowolnym momencie zażalenie ws. danej decyzji arbitra. Czas rozpatrzenia zażalenia wynosi 7 dni. Nie ma od niego odwołania.

§4.3
Arbiter wskazuje ostatecznego zwycięzcę zakładu. Od tego werdyktu nie przysługuje żadnej ze stron odwołanie. Na tym kończy się funkcja arbitra.

Moim zdaniem zakład trwa ponieważ:

-A2 Stryków - Konotopa, odcinek A .............. 29,2 km.....09/2010 - 05/2012 .. China Overseas Engineering Group Co. Ltd

-A2 Stryków - Konotopa, odcinek C .............. 20,0 km.....10/2010 - 05/2012 .. China Overseas Engineering Group Co. Ltd

W obu tych przypadkach budowa zostanie oddana w terminie bardzo zbliżonym pierwotnemu. Punkt 3.2 zakładu.

-A4 Brzesko - Wierzchosławice .................... 20,8 km.....02/2010 - 02/2012 .......... NDI SA Sopot, SB Granit SA Skopje

W tym przypadku budowę przerwali. Wybrano nowego wykonawcę i termin przesunięto o rok. Tutaj pierwszą kwestią jest interpretacja "niemożności skończenia w terminie bliżej określonym".

Druga kwestia to powód przerwania budowy. GDDKiA w swoich oświadczeniach zaprzecza, by istniały jakiekolwiek zatory finansowe. Wybrali nowego wykonawcę. Póki co nie słyszałem, by nowy wykonawca narzekał na problemy z płatnościami.

Typowy przykłada przerywania budów z powodu braku środków nastąpił u naszych południowych sąsiadów - Czechów. "W obecnej dramatycznej sytuacji budżetowej konieczne jest wstrzymanie szeregu budów. Moim pierwszym strategicznym krokiem, abyśmy mogli lepiej gospodarować, jest decyzja, że będą budowali tylko ci, którzy zaoferują wystarczająco duże obniżki" kosztów - podkreślił minister w niedzielnej rozmowie z czeską telewizją publiczną.

pozdrawiam

PS. Geneza zakładu jest stronę wcześniej. Drozd zaczął wrzucać newsy, że rząd nie ma kasy i przerwie budowy. Ja odpowiadałem w ten sposób (post 11337): "Wszystkie inwestycje, które są realizowane, a jest ich mnóstwo, zostaną dokończone. Dokładnie 1400 km." i ""Cięcia dotyczą inwestycji, na które nie ogłoszono jeszcze przetargów (obwodnica Skawiny?) i w pewnym procencie na te, na które przetarg trwa (S7 w Krakowie). Budowa 1400 km dróg szybkiego ruchu jest niezagrożona, choć widziałem już w TV mapkę, na której wykreślona z planów rządowych była budowa odcinka, który pół roku temu oddano do użytku".

Wszystko czarno na białym. Ani słowa o Euro. Cały czas bredzenie Drozda o przerywaniu budów, bo w Gazecie Prawnej Drozd przeczytał, że nie ma kasy i Donald nie będzie płacił. Teraz, kiedy się okazało, że kasy na wszystkie budowane odcinki starczyło Drozd i Arapaho bedą bredzić, że przesunięcie terminu = przerwanie budowy.

Jednocześnie twierdząc, że PO to lemingi
Kilka uwag:
Dodałem edycje do wczesniejszego postu. Sprawdź.
1. Kolega emj10 proponował warunki takie jak wkleiłes z tym że ja zgłosiłem do nich zastrzeżenia (nie trudno zauważyć że są niepełne: nie nakreślają żadnych ram czasowych tzn wykonawca może realizować projekt nawet kilka lat dłużej lat niż przewiduje to umowa a tak długo jak nie zostanie ona "przerwana" warunki zakładu i tak nie są spełnione). Zwróciłem na to uwagę emj10 niestety nie ustosunkował się on do tego problemu. W związku z tym zamieszczone przez Ciebie warunki można w najlepszym razie traktować jako propozycję a nie ustalone warunki.
2. Twoim zdaniem przesunięcie terminu o rok nie stanowi o "niemożności skończenia w terminie bliżej określonym". Moim zdaniem zdecydowanie stanowi i powołam sie tutaj na dwa zdania emj10: "....niemożność skończenia odcinka w bliżej określonej przyszłości zgodnej, bądź bliskiej informacjom zawartym w §2.1" (w tym wypadku mam na myśli terminy oddania poszczególnych odcinków zamieszczone w Twojej liście) oraz to zdanie ze strony 379 "Proponowałbym ustalenie jeszcze ram czasowych zakładu np. 3 miesiące po ostatnim terminie oddania odcinka do użytku". Jak widać on sam uważa że "bliskie informacjom zawartym w liście" są trzy miesiące a nie jeden rok (z czym się zgadzam). Biorąc pod uwagę powyższe conajmniej dwa odcinki spośród wymienionych spełniają ten warunek:
-A2 Stryków - Konotopa, odcinek C .............. 20,0 km.....10/2010 - 05/2012 .. China Overseas Engineering Group Co. Ltd (już wiadomo że ostateczny odbiór będzie po sierpniu)
-A4 Brzesko - Wierzchosławice .................... 20,8 km.....02/2010 - 02/2012 .......... NDI SA Sopot, SB Granit SA Skopje
Te dwa na bank. Dodatkowo można do nich spokojnie doliczyć trzeci odcinek (A) realizowany wcześniej przez COVEC który co prawda będzie "przejezdny" w czerwcu ale jego odbiór nastąpi raczej napewno po sierpniu.
3. Wydaje mi się że ten argument podniesiony przez Ciebie:
"Druga kwestia to powód przerwania budowy. GDDKiA w swoich oświadczeniach zaprzecza, by istniały jakiekolwiek zatory finansowe. Wybrali nowego wykonawcę. Póki co nie słyszałem, by nowy wykonawca narzekał na problemy z płatnościami."
w kontekście tego punktu zaproponowanego przez emj10: "Warunkiem koniecznym jest przerwanie budowy odcinka, gdzie główną przyczyną jest braku środków po stronie GDDKiA, bądź wykonawcy robót" traci jakąkolwiek rację bytu. Emj10 interpretuje "brak środków" szerzej niż Ty (i moim zdaniem ma rację).
4. Biorąc pod uwagę tylko punkty 2 i3 powyżej sądzę że wygrałem zakład (aczkolwiek respektuje nasze "milczące" założenie że powinno to zostać potwierdzone przez naszego arbitra). I to wszystko przy założeniu że stosujemy się literalnie do tego co zaproponował emj10. Jednak jak napisałem w punkcie 1: praktycznie wszystkie odcinki A4 zostaną oddane (to wiemy juz napewno) po terminie dłuższym niż 3 miesiące od terminu podanego na Twojej liście. Moim zdaniem (choć ten element nie został uwzględniony w propozycji emj10; do czego złożyłem zastrzeżenie) jest ewidentne że roboty na tych odcinkach zostały "spowolnione" z powodu braku środków na realizację tak szerokiego frontu robót. Absolutnie powinny być wliczone jako "defaulty".
A jeśli chodzi o to:
"Typowy przykłada przerywania budów z powodu braku środków nastąpił u naszych południowych sąsiadów - Czechów. "W obecnej dramatycznej sytuacji budżetowej konieczne jest wstrzymanie szeregu budów. Moim pierwszym strategicznym krokiem, abyśmy mogli lepiej gospodarować, jest decyzja, że będą budowali tylko ci, którzy zaoferują wystarczająco duże obniżki" kosztów - podkreślił minister w niedzielnej rozmowie z czeską telewizją publiczną." to wyrażam graniczące z pewnością przekonanie że w Czechach, przy ich dramatycznej sytuacji budżetowej wybuduje się i tak znacznie więcej niż na naszej "zielonej wyspie" pod rządami ryżego knechta i Sławka piękniśka
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 20.05.2012 o godz. 16:07.