|
Reforma Ekstraklasy.
Ja mam taki pomysł, żeby dalej było 16 zespołów.
Po rozegraniu 30 meczów(np 22 na jesień i 8 na wiosnę) wprowadziłbym system play-off.
W każdej innej dyscyplinie są play-offy.
Najczęstszym argumentem który słyszę przeciw to jest taki, że nie bo to jest liga.
Ale w koszykówce, siatkówce też jest liga a i tak się kończy play-offami. Które są wisienką na torcie i uwieńczeniem całych rozgrywek.
Marketingowo to byłby strzał w 10.
Podczas sezonu zasadniczego nie byłoby aż tak wielkiego ciśnienia, dawano by więcej szans młodym, gra byłaby atrakcyjniejsza, najlepsze drużyny mogłyby się swobodnie skupić na pucharach a nie dołować się, że już tracimy 7 punktów do lidera.
I nikt mi nie wmówi, że siadłaby frekwencja w sezonie zasadniczym, teraz jak zespół traci 7 punktów to pikniki przestają przychodzić bo i tak mistrza nie będzie. W nowym systemie frekwencja w takim przypadku by nie siadła. Myślę, że byłaby podobna jak jest teraz ale za to w play-offach osiągałaby apogeum.
System play-off. 1-8 drużyny grają o mistrzostwo i puchary. 9-16 o utrzymanie.
System do dwóch zwycięstw. 1/4,1/2 i finał to dałoby od 6 do 9 meczy w play-off czyli łącznie w całym sezonie 36-39.
Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić play-offy i dać większe szanse zespołowi rozstawionemu(który zajął wyższe miejsce w sezonie zasadniczym) zlikwidowałbym dogrywki i karne w play-offach przy remisach.
Pierwszy i trzeci remis w serii daje zwycięstwo rozstawionemu zespołowi. Drugi remis daje zwycięstwo nie rozstawionemu zespołowi.
Np taki przykład:
1 mecz: Rozstawiony:Nierozstawiony 1:2 (stan rywalizacji 0:1)
2 mecz: Nierozstawiony:Rozstawiony 2:2 (stan rywalizacji 1:1) punkt dla rozstawionego bo to był pierwszy remis w serii.
W 3 meczu decydującym na boisku Rozstawionego wszystko jest jasne. Zwycięstwo da awans Rozstawionemu a remis(byłby to drugi remis w serii) lub porażka da awans Nierozstawionemu.
Taki system byłby atrakcyjny bo drużyny nie grałyby o remis, tylko wiadomo byłoby wcześniej co komu co daje oraz druga sprawa wyższe miejsce w sezonie zasadniczym dałoby dodatkowo przywileje w play-offach więc tu też byłaby zażarta walka.
A już w ogóle cały system play-off zwiększyłby atrakcyjność rozgrywek.
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 16.05.2012 o godz. 19:22.
|