Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.05.2012, 11:13
Tak jak napisałem w poprzednim poście: merytoryczną część dyskusji uważam za zakończoną. Do niczego nowego już nie dojdziemy. Gwoli prawdy chciałbym tylko sprostować dwie informacj zawarte w Twoim poście:
ad2.
Odnosząc się do przypadku Mikołajczyka odwołujesz się do negocjacji z 1944. Pomijasz milczeniem fakt że Mikołajczyk był członkiem delegacji TRJN w Poczdamie. Jeśli zatem piszesz o zdradzie Churchila i Roosevelta (w tym wypadku bardziej Trumana) to chyba w jeszcze większym stopniu należałoby pisać o zdradzie Mikołajczyka.
ad3.
Zwróć proszę uwagę że nie pisałem o legitymizacji rządu londyńskiego w okresie 1944-45 tylko bardzo wyraźnie odnosiłem się do roku 1945. TRJN powstał 28 czerwca 1945 i już przed konferencją poczdamską został uznany przez społeczność międzynarodową (zdecydowana wiekszość ówcześnie istniejących kajów) za reprezentanta Polski. W trakcie trwania konferencji (która ostatecznie zdecydowała o naszych granicach) rząd londyński nie był stroną rokowań (jego przedstawicieli nawet nie zaproszono na rozmowy), nie miał poparcia Zachodu (uznawał TRJN) i zgodnie z prawem międzynarodowym nie miał również mandatu prawnego.
Odpowiedz cytując