Gwiaździsty napisał(a):

W pełni popieram wypowiedź Bronexa. Kiedyś pisałem o tym, że biedniejące społeczeństwo nie zapełni stadionów. Pieniądz jest coraz trudniejszy do pozyskania co jest zrozumiałe dla każdego (oprócz może nawiedzonych platformersów, którzy żyja wiadomosciami TVN-u i wizją Zielonej Wyspy). Prywatny biznes będzie się wycofywał z tej ligi. Narazie ze wzgledu na Euro 2012 spółki z udziałem Skarbu Państwa dostały prikaz na finansowanie klubów i reklamę wokół turniejową. Po zakończeniu tego cyrku i dobrnięciu do końca umów raczej wycofają się z tego interesu. Jako taka frekwencję na stadionach może tylko ratować wspomniane wyżej zejście z cenami biletów, co przełozy się na mniejsze zyski klubów. Oczywiście nie chodzi tu o takie kuriozum jak po śmierdzącej stronie Błoń gdzie dla sporej grupy kibiców ceny wachają sie od 1 zł do 5 zł. ! (chyba Hutnik w n-tej lidze ma droższe bilety). Jednak ze względu na klapę gospodarczą i coraz wieksze koszty utrzymania rodzin (drożyzna, bezrobocie) nalezy się spodziewać coraz gorszych czasów dla polskiej skopanej ligi, o czym sie wnet przekonamy.
W tej sytuacji propozycje powiększenia tej biednej ligi do aż 18 zespołow uważam za żart. W obecnej 16 zespołowej lidze połowa klubów ma problemy finansowe i gra na piekne oczy nie płacac zawodnikom czy dłużnikom. Dobieranie kolejnych dziadów niby w czym ma pomóc ?
Aby to miało sens to liga w obecnej sytuacji to max 12 zespołow. Zdrowych organizmów klubowych.
|
Bilety po 5 złotych nie zrobiły kompletów na Cracovii. Ludzie po prostu nie chodza na stadiony, bo obiektywnie trzeba przyznać ze poziom chamstwa bije wszelkie rekordy. Chciałbyś żeby twoje dziecko słuchało na stadionie słowa typu: pederasta, do gazu, ....., s....ysyny, k...y, do grobu, zajebiemy was itd

Kiedyś młyn to był doping, a teraz młyn to miejsce dla 16letnich frustratów.Ja rozumiem jeden-dwa bluzgi. Ale sa mecze gdzie po prostu rynsztok płynie 120 minut...
Do tego kiepski poziom gry, niewyjaśnione i wciąż wypływające afery korupcyjne i ludzie mają gdzieś chodzenie na stadiony.
Biznes omija także piłke nożną, bo przejęcie klubu wiążę się z przejęciem diząłczy, niewyjaśnionych rozliczęń, afer itd. Dlatego min. Witkowski wolał budować Termalicę Nieciecza niż wspomóc Unię Tarnów. Która nota bene w ciągu dwóch lat upadnie, choć póki co awansują do wyższej ligi(czy będa w niej grac to się okażę).