kot napisał(a):

Dla mnie przez kolejne kilka lat Wisła nie musi być mistrzowska non stop, choć nie mam nic przeciwko temu. Dla mnie ważne jest powstanie w klubie podstaw profesjonalnego funkcjonowania klubu, czego początki chciał stworzyć i tworzył Basałaj.
Dlatego uważam, że jeśli kibice Wisły, odpuszczą sprawę podstaw funkcjonowania klubu, takich jak skauting, baza i szkółka, to historia obnaży nas kiedyś mianem pokolenia niegodnego swojego ukochanego klubu. A już samonawoływanie do odpuszczenia sobie tych podstaw, trąci brakiem jakichkolwiek instynktów a nie tylko zdrowego rozsądku.
|
Dokładnie, jak piszesz - dla Wisły, jak dla każdego poważnego klubu, który chce zdobywać MP wręcz niezbędne jest stworzenie szkółki piłkarskiej z prawdziwego zdarzenia. Owszem, jest to inwestycja, ale inwestycja względnie pewna, dzięki której będzie możliwość wzniesienia się ponad poziom za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Jeżeli ja słyszę, że za rok będziemy mieli 44 kolejki spotkań(padł taki pomysł - w 100% popieram), to przy dobrej polityce marketingowej jesteśmy w stanie w sposób znaczący zwiększyć przychody z dnia meczu, a w konsekwencji więcej zarabiać - z tych pieniędzy śmiało można by stworzyć podstawy funkcjonowania takiej szkółki. Pytanie jednak, dlaczego nie zacząć robić tego teraz - im wcześniej tym lepiej, zwłaszcza, że za 2-3 sezony będziemy tego strasznie żałować, bo inne kluby, jak Legia, Lech czy Zagłębie, będą sprzedawać młodzież za granicę za olbrzymie pieniądze.
Powiem tyle - piłka nożna to biznes. Jeśli nie wypracujemy takiej polityki transferowej, która nie będzie dla nas stanowiła realnego źródła zarobkowania, to nie ma dla nas miejsca w w czołowych miejscach w lidze. Poważny klub musi taką szkółkę posiadać, by rozwijać młodych, zdolnych piłkarzy, wypromować ich, a następnie dobrze sprzedać. Pytam się - czy Borysiuk i Rybus to piłkarze, których "koszt obróbki" był ogromny? Czy zarabiali na kontraktach niebotyczne sumy? Wartość tych piłkarzy wyniosła rynkowo prawie 5 mln euro. Z tych pieniędzy zwrócił by się koszt budowy szkółki(ok.20-25 mln zł). A dodatkowo - teraz jest Wolski, który również, o ile nie okaże się "szklany", też pewnie zostanie sprzedany za ok. 3 mln euro. Czy nie warto inwestować w młodzież? Chyba odpowiedź jest prosta.
Również uważam, że organizacje kibicowskie, tj. fankluby, SKWK, powinny coś zdziałać, bo ich zadaniem powinno być chyba nie tylko organizowanie opraw meczów, ale interesowanie się rozwojem klubu. A tego rozwoju jak dotąd, przez 15 lat nigdy nie było.