Wyświetl pojedynczy post
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.05.2012, 22:56
Merkury napisał(a):Wyświetl post
Cupiał nie sypnie groszem gdyby tak miało być to przed walką o LM rok temu dał by kasę na transfery a że nie dał musieliśmy posiłkować się piłkarskim szrotem.
To nieprawda, co piszesz. Cupiał dał pieniądze na transfery. Tylko że chciał z tych pieniędzy, które dał zrobić Ligę Mistrzów - oczywiście to domysły, ale znając Cupiała od tych 15 lat, zawsze chce zrobić coś z niczego, po czym orientuje się(czy aby na pewno?), że tak się nie da. Niestety znowu w trakcie sezonu dał się ponieść emocjom, zwolnił Maaskanta, owszem - gościa, który zaczynał lewitować, ale zarazem człowieka, który najlepiej wiedział, jak tą drużynę w przerwie między rundami poukładać. Nie wiem, kto podjął taką decyzję, ciężko wyrokować, ale znając życie decyzja poszła "z góry".

Po prostu irytuje mnie nie tylko polityka transferowa Wisły. Denerwują mnie w tym klubie częste zmiany trenerów. Był Maaskant - pracował rok z hakiem, teraz przyszedł Probierz. Można do niego mieć różne "ale", jednak taki jest wybór - możnaby powiedzieć trener idealny pod względem ekonomicznym, na naszą kieszeń. Dlatego, jeśli ktoś tak zdecydował, to niech ten Probierz trenuje Wisłę teraz minimum 2-3 sezony i buduje zespół pod swoją taktykę, kupuje odpowiednich piłkarzy etc.

Jak przyjdzie jakieś niepowodzenie, to trudno, ale nie można od razu załamywać rąk i za każdym niepowodzeniem stwierdzać, że trzeba gościa wywalić bo mu nie wyszło. Niech ktoś wreszcie raz pomyśli rozsądnie - jeśli mnie nie stać od razu zbudować zespół na Ligę Mistrzów, to trzeba to budować nie przez sezon, dwa, tylko przez kilka, by w pewnym momencie mieć pewność, że do tej "Wielkiej Europy" wejdziemy.

Może w Polsce natenczas nie ma zbytnio klimatu do piłki, ale to się musi zmieniać, z racji tego, że powstają wielkie stadiony, po Euro 2012 może być boom na piłkę - ludzie wreszcie może zaczną się bardziej interesować futbolem i przychodzić na mecze. Zobaczymy.

Stabilizacja w zespole i wokół niego to główna determinanta sukcesów. Niestety czeka nas bardzo ciężki sezon, ale mam nadzieję, że pomimo tego wielkiego bałaganu jaki mamy dziś po roku powiemy sobie, że mamy nareszcie jakiś szkielet zespołu, z którego już coś sensownego można tworzyć.

Liczę w tej przerwie na 2-3 transfery pieniężne, które "zaplombują" nam najbardziej newralgiczne pozycje w zespole. Powinniśmy kupić lewego obrońcę, skrzydłowego i defensywnego pomocnika. Reszta może przyjść z wolnych transferów, bądź za małe pieniądze - też około 3 piłkarzy(chodzi mi łącznie o 6-7 zawodników do pierwszej jedenastki, na miarę możliwości). Resztę może stanowić młodzież, niech wychodzą w drugiej połowie i grają. Jeśli mamy już rozsądnie zarządzać pieniądzem, to nie tak, że sprowadzamy jakiś totalny szrot. I to by było tyle.
Odpowiedz cytując