Wyświetl pojedynczy post
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.05.2012, 18:46
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Dzięki za odpowiedź. Nie jestem pewien co to za &3.2 cytujesz dlatego trudno jest mi się do tego odnieść szczegółowo
To jeden z punktów zasad zakładu wysłanych na privie do mnie od emj10 jakiś rok temu. Podobno też go dostałeś Czy rzeczywiście emj10 przesłał Tobie te warunki - nie wiem.

jeśli wymieniasz: "konieczność wybrania nowego wykonawcy robót" to sprawa jest już rozstrzygnięta .

Powołuję się na "niemożność skończenia odcinka w bliżej określonej przeszłości" A to miejsca - moim zdaniem - nie ma.

Jeśli chodzi o powody przerwania kontraktów to zarówno Macedończycy jak i Covec (o DSS nawet nie wspominam) wydali oświadczenie w którym jednozncznie stwierdzili że przyczyną przerwania prac były zatory płatnicze spowodowane opóźnieniami w płatnościach ze strony inwestora.
Z kolei MI twierdzi, że... "W dniu 23 lutego 2011 r. konsorcjum NDI SA - SB Granit SA - Skopje (wykonawca ww. odcinka) złożyło oświadczenie o odstąpieniu od kontraktu, podając jako uzasadnienie brak należnych płatności, brak pozytywnego rozstrzygania roszczeń, opóźnienia w rozpatrywaniu roszczeń. Należy zaznaczyć, iż po dokonaniu weryfikacji przedmiotowe zarzuty nie zostały w żaden sposób potwierdzone. Wobec powyższego GDDKiA uznała powiadomienie konsorcjum NDI SA - SB Granit SA - Skopje za bezzasadne. Dodatkowo potwierdziły się uprzednie zarzuty kierowane do konsorcjum dotyczące opóźnień w realizacji kontraktu, a leżące całkowicie po stronie tego konsorcjum.

Podsumowując, możemy tak dyskutować, ale od rozstrzygania takich sporów mamy arbitra.

pozdrawiam ;-)

Szpen napisał(a):Wyświetl post
oczywiście że nie. Ale obiektywnie patrząc nie można zrzucać na nich całej winy, bo nikt nie wie jakby to wyglądało, gdyby mieli normalne, rynkowe zasady pracy z podwykonawcami i dostawcami. Nie bronie ich, ale nie można ich także za całośc winić, tak smao jak gdaki która ich wybrała.
tak czy owak jest ok, bo Eurovia i Boegl zasuwają z robotą
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 13.05.2012 o godz. 18:52.