wislak68 napisał(a):

Czyli Siwy jednak żyje! Bardzo mi z tego powodu miło. Od jakiegoś czasu staram się nawiązywać w postach do emj10 do naszego zakładu ale jak narazie nie dał się "sprowokować". Tuż przed ogłoszeniem wyników ostanich wyborów parlamentarnych twierdził że ma już raport za pierwszy kwartał ale potem nabral wody w usta.
Według moich ocen już przegrałeś (autostrada robiona przez Maecedończyków i ta robiona przez Chińczyków a potem DSS) ale chciałbym usłyszeć potwierdzenie tego od naszego arbitra.
|
Mnie też miło ;-)
Moim zdaniem nie masz racji. Na 74 odcinki na 3 przerwano roboty, z tym że na dwóch z nich od razu wybrano nowego wykonawcę, a na jednym (A4) po kilku miesiącach.
Powołuję się na ten punkt:
§3.2
Warunkiem koniecznym jest przerwanie budowy odcinka na czas nieokreślony, konieczność wybrania nowego wykonawcy robót i
niemożność skończenia odcinka w bliżej określonej przyszłości zgodnej,bądź bliskiej informacjom zawartym w punkcie 2.1.
Do odcinków A2 nie powinno być wątpliwości, bo patrząc na poziom zaawansowania (Eurovia - 80%, Boegl Kreis 60% i prace non stop) prac powinny być one oddane do użytku w ciągu dwóch miesięcy. Z kolei przy odcinku macedońskim pozostaje też kwestia tego, czy budowa tam została przerwana z powodu braku środków. Rzecznik NDI Paweł Mazur, twierdził, że wykonawca ma zamiar odstąpić od kontraktu na podstawie klauzuli mówiącej, że "zamawiający w istocie nie wykonuje swoich zobowiązań według kontraktu". Ostatecznie GDDKiA rozwiązała umowę a po kilku miesiącach wybrali nowego wykonawcę. Nie wiem czy można tu mówić o przerwaniu z powodu braku środków.
Nasze spory ma rozstrzygać kolega emj10, który póki co milczy...
pozdrawiam i życzę lepszych arbitrów w kolejnych sporach, których nagrodą ma być noszenie na barana zwycięzcy