Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.05.2012, 11:58
Leh71 napisał(a):Wyświetl post
Chore pomysły wprowadzają.
Ciekawe jak znajda tyle terminów na ligę?
http://pilkanozna.pl/index.php/Wydar...rzesdzona.html
Pomysł z natury dobry - tyle kolejek gra się np. w Championship... Nie mamy drugiego pucharu (Puchar Ligi), w pucharach szybko odpadamy. Jednak, czy w naszych warunkach zdałby egzamin? Trzeba by było chyba tak:

17 kolejek: 1 sierpnia - 1 grudnia (trzy-cztery kolejki w środy - licząc margines na przerwy reprezentacyjne)
13 kolejek: 15 stycznia - 2 kwietnia (trzy-cztery kolejki w środy - licząc margines na przerwy reprezentacyjne)
14 kolejek (grupy mistrzowskie i spadkowe): 2 kwietnia - 18 czerwca (trzy-cztery kolejki w środy)

Tylko kwestia jak będą wyglądały mecze w połowie stycznia pod względem sportowo-kibicowsko-organizacyjnym... No i w takim wypadku runda wiosenna kończy się 10 dni po pierwszym dniu wiosny. Nie wiem czy by to w naszych warunkach miałoby sens. IMHO lepszym jednak pomysłem byłoby zmniejszenie ligi do 10 zespołów i gra każdy z każdym 4 kolejki (2 mecze jako gospodarz i 2 jako gość). To daje nam 36 meczów.

Innym pomysłem mógłby być powrót do systemu wiosna-jesień tak jak w Rosji i kilku innych krajach wschodnich. Paradoksalnie to mogłoby być handicapem do awansu do faz grupowych pucharów.
Odpowiedz cytując