Wyświetl pojedynczy post
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.05.2012, 20:47
Szpen napisał(a):Wyświetl post
skoro jesteś inzynierem to zapewne wiesz że wylewanie wartstwy śceiralnej to ostatnia i najłatwiejsza faza. Cały czas traci się na podbudowach oraz na obiektach inzhynieryjnych typu mosty, wiadukty i kładki.. Możesz mi powiedzieć jak byłbyś w stanie wybudować setkę takich obiektów w takim czasie? Przypominam Ci że przetarg roztrzygnięto w sierpniu 2009 a prace ruszyły jesienią, czyli praktycznie przez kolejne pól roku - do wiosny 2010 ledwo co kopali, bo była zima? jako inż powiinienes wiedzieć że nie leje sie betonu w mróz.
Było wystarczająco dużo czasu i na wykonanie podbudowy i na wykonanie obiektów inżynieryjnych. Zabrakło i pomysłu i umiejętności na sprawne przeprowadzenie całości zamierzenia. Zabrakło również uproszczenia procedur i przepisów, co przyspieszyłyby fazę przygotowawczą i przetargową inwestycji, dając dodatkową rezerwę czasową. Każdy kto choć trochę się na tym zna, to wie że budowa autostrad na Euro to jedna wielka wtopa i kompromitacja PO. To cud, że udało się zdążyć chociaż ze stadionami, chociaż tutaj również było blisko. Zresztą po co Ci to tłumaczę? Przecież skoro "nie leje się betonu w mróz" i "cały czas traci się na podbudowach", to nie ma szans by cokolwiek w tym kraju partia miłości zrobiła na czas.Zawsze się znajdą jakieś przyczyny "obiektywne" i pisowcy kradnący po nocach podbudowę z dróg i sypiący cukier do baków koparek. Jak za PRL. Winne były warunki atmosferyczne, szkodnicy i wrogowie ludu. Partia i system zawsze miały rację.

Szpen napisał(a):Wyświetl post
w Polsce przetargi wygrywa się ceną. Gdyby wybrali choćby Budimex, który był sporo droższy na tym odcinkach to mówiłbyś, że co to za głupota, jak można dać było robić chińczykom. Chińczyki dali tyle i dali, policzyli że ich na to stać. Tylko podwykonawcy, zterroryzowani przez rodzime firmy staneły okoniem, bo dostały info że jak będą robić dla chińczyków, już więcej od naszych roboty nie dostaną.
Może tak na przysłowiowy chłopski rozum, bo inaczej nie dociera.Gdybyś oszacował koszt ułożenia płytek w łazience z materiałem po cenie detalicznej na 3 000 zł, potem dostał ofertę na 2300 zł od sprawdzonego Pana Henryka który ma świetne rabaty w hurtowni, a następnie zlecił robotę Panu Mieciowi z Suwałk o którym nic nie wiesz, ale obiecał telefonicznie zrobić robotę za 1550 zł to co można by było powiedzieć o twoim rozumie? Oczywiście Pan Mieciu poszedł do hurtowni, dowiedział się że nie można kupić płytki za 15 zł/m2, żaden miejscowy nie chce mu pomóc za 5 zł/h, więc rozgrzebał robotę, zapłakał że podwykonawcy i hurtownie się uwzięły, ale on robotę skończy tylko za drugie tyle. Jak było dalej wszyscy wiemy. A jaka ocena dla zlecającego? Pała z wykrzyknikiem. I taka ocena należy się Ministrowi Grabarczykowi wraz z tym całym uchowaj Panie rządem PO.

RAF napisał(a):Wyświetl post
Naprawde malo ludzi tak bylo w stanie podzielic narod jak czyni to Kaczynski z PiS. Jeszcze straszniejsze jest to ze w to wszystko wpisuje sie Kosciol. Niepojete to jest.
Faktycznie, bardzo podzielił. Wyzywał ludzi od pisowskiego bydła, ciemnoty, niewykształonych z małych miasteczek i wsi, moherów i moherowej koalicji, wyzywał prezydenta od chamów, pijaków itp. Zresztą jak już pisałem za PiSu działy się straszne rzeczy: " Przyrost biurokracji o 150 000 urzędników, przyrost długu publicznego z 520 mld zł do ponad 800 mld zł, podwyżka podatków, podwyżka wieku emerytalnego, rozmontowanie systemu emerytalnego, katastrofa smoleńska w której ginie elita państwa wyjaśniają rosjanie, mord polityczny na Marku Rosiaku, szczucie ABW na blogera, największa liczba podsłuchów w Europie, brak autostrad na Euro, armia w rozkładzie, fałszerstwa wyborcze......."

A tak wogóle to ty tak na trzeźwo tu piszesz?
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"