Wyświetl pojedynczy post
Coin
Junior Member

Od: 11.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.05.2012, 10:27
Paradoksalnie wydawałoby się, że Cupiał znowu nie wie co robi, ale może właśnie on doskonale wie co robi i wybrał po prostu ścieżkę, która dla kibiców jest mniej atrakcyjna.

Przecież próbowano już dostać się do LM na różne sposoby, z super kadrą, z mniej super kadrą, z doświadczonymi graczami z zagranicy itd. Wszystko nie wypaliło, albo kompromitacje, albo Barcelona, albo zwykłe porażki jak w minionym sezonie.

Jednocześnie liga pokazała, że utrzymywanie drogiego składu jest zwyczajnie niekonieczne. Korona, Ruch - nie mają gwiazd, a ogrywały nas regularnie bo były to drużyny wybeigane, zgrane i dobrze przygotowane kondycyjnie (żadne tam techncizne perełki). To jaki jest sens płacenie Diazowi kosmicznych pieniędzy, jak lepszą robotę robi taki Rafał Grodzicki w Ruchu ?

Myślę, że to jest nowy pomysł Cupiała. Pozbyć się gwiazd, a znaleźć 11 rzemieślników, którzy dobrze przygotowani kondycyjnie i taktycznie dadzą wynik. Stąd może Pazdan, Broź - takie nazwiska padają. Szału nie ma, ale to jest poziom grajków z którymi Probierz często pracował i sukcesy odnosił, więc może właśnie szukają zwyczajnych polskich walczaków, co będą zapieprzać, a nie kosztować.

Mnie to się wydaje, że ta strategia również się spali, bo jednak jak się mysli o długofalowych sukcesach, to drużyna musi być idealnym balansem między wiruozerią, a rzemiosłem, między młodością na doświadczeniem. U nas balansu nigdy nie było i na razie nie będzie.
Odpowiedz cytując