Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.05.2012, 18:59
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Nic tylko czekać aż Mistrzostwo Świata zdobędzie reprezentacja Kataru, czy Bahrajnu złożona z 22 naturalizowanych Brazylijczyków. Jeśli pasuje Ci takie rozwiązanie, do jakiego zmierza FIFA i UEFA to tylko "pogratulować" podejścia.
Wtedy mi nie będzie pasować. Póki co w naszej kadrze jest czterech "niestuprocentowych" Polaków, WSZYSCY z korzeniami polskimi, w tym jeden urodzony w Sosnowcu i posługujący się bardzo sprawnie naszym językiem, a drugi mający ojca Polaka, dwójka ma korzenie polskie po emigrantach, konkretnie po dziadkach o ile dobrze pamiętam.

Nie widzę więc tutaj żadnego problemu. Gdybym był jeszcze w stanie obiektywnie stwierdzić, że dla całej reszty gra w naszej kadrze jest czymś więcej, niż dla Boenischa czy Perquisa, to może bym się przychylił do tej teorii reprezentacji PZPN-u. Niestety podczas afery z orzełkiem jakoś nie widziałem wśród naszych "stuprocentowych" kadrowiczów negatywnej reakcji na usunięcie godła państwowego z ich strojów, ba - nasz stuprocentowy Polak, kapitan reprezentacji Jakub Błaszczykowski stwierdził, że nowe logo jest "dynamiczniejsze".

Ja myślę, że podejście do gry w reprezentacji "stuprocentowych" i "niestuprocentowych" Polaków jest podobne, różnica jest taka, że ci którzy wychowali się w Polsce dobrze mówią w naszym języku, a ci drudzy niekoniecznie. Na boisku jakoś nie widzę, żeby taki Obraniak mniej walczył od przykładowego Murawskiego i żeby mniej tej drużynie dawał.

Krótko mówiąc nie próbuj mi wmówić czegoś, czego nie myślę. Na ten moment mamy czterech zawodników wychowanych poza Polską, z polskimi korzeniami, a nie 22 Brazylijczyków. Póki są zachowane takie proporcje, nie widzę w tym problemu. Zresztą to bzdura z tym Katarem, musieliby wykupić najlepszych z reprezentantów Brazylii żeby zdobywać mistrzostwo, a nie uważam, że Brazylia jest na tyle sprzedajnym narodem.

Z drugiej strony wsadziłem kij w mrowisko i ta dyskusja nie ma dalej sensu, bo to dyskusja w stylu "ja wiem swoje, Ty wiesz swoje". Wyraziłem swoje zdanie i nie twierdzę nawet, że jest to zdrowe podejście do sprawy, jest to po prostu moje zdanie i tyle.

Jasne zajebiste podejście. Najlepiej w ogóle nie szkolić swojej młodzieży, nie organizować zaplecza tylko sprowadzić sobie kilkuset krewniaków Olisadebe (dla prawidłowości tekstu "o mniejszych lub większych związkach", niech zwiążą się z Polkami - związki będą raczej większe), dla których standard życia w Polsce jest nieosiągalny w Afryce i.... można nadal zakłamywać rzeczywistość.
Przeginasz w drugą stronę. Oczywiście, że lepiej szkolić młodzież. Może kiedyś miałeś okazje zerknąć na jeden z moich postów i dobrze wiesz, że jestem wielkim orędownikiem szkolenia młodzieży, ba - kiedyś jak jeszcze mi się chciało to nawet pisałem tutaj przykładowe plany rozwoju szkolenia w Polsce, jak moim zdaniem powinny być zorganizowane siatki scoutingu, jak powinny być zorganizowane ligi juniorskie.

Ale póki moje utopijne wizje można sobie wsadzić, nie widzę w problemu we wspomożeniu naszej kadry CZTEREMA zawodnikami nie wychowanymi w Polsce, aczkolwiek mającymi nasze korzenie. Tak jak pisałem, gdyby to było dajmy na to czternastu zawodników, to byłoby tutaj coś nie tak. Ale na ten moment mamy po prostu 19 piłkarzy z Polski wspartych czterema Polakami z emigracji, Polakami z dwoma narodowościami.

Więc wg Ciebie dlaczego "wybrali" naszą kadrę
Bo im to zaproponowano, bo o niektórych zabiegano, bo dano im taką szansę, bo dostali zaufanie i wiarę w ich umiejętności. To, czego brakowało w przypadku Podolskiego, który gra dla Niemiec, ale żonę ma Polkę, w Polsce brał ślub, karierę planuje skończyć w Górniku, którego (jak twierdzi) jest wielkim fanem, a bodaj najlepszym jego przyjacielem w klubie jest Polak Peszko, nie okazuje radości z goli strzelanych Polakom.

Sport rozrywka, owszem, ale i zasady fair play. To powinien być sport i rozrywka a nie giełda za przeproszeniem "towarowa", jak w piłce klubowej.
Tylko czy rzeczywiście ta "giełda" jest prowadzona na szeroką skalę? Ja tego nie widzę.

Reprezentacja kraju powinna pokazywać przekrój jakie jest szkolenie sportowe w danym kraju. na jakim poziomie grają piłkarze urodzeni i wyszkoleni w tym kraju
To jest Twoja wizja, fajna, ale niestety utopijna. No chyba, że wprowadzono by taki wymóg jak w hokeju, tylko że np. trzy lata gry w danej lidze, wtedy pewnie zasady byłyby uczciwsze i podejrzewam, że jeśli skala takich już typowych naturalizacji byłaby duża, to coś takiego zostanie wprowadzone. Póki jednak nasza kadra ma raptem tych czterech potomków naszych rodaków, a nie dwunastu, piętnastu czy dwudziestu Rogerów, problemu nie widzę.

Zgadzam się z Gościem, który napisał, że to nie jest Reprezentacja Polski a reprezentacja pzpn-u, czyli struktury której w chwili obecnej nie cierpię. Struktury, którą uważam za odpowiedzialną za kryzys w jakim znajduje się polska piłka, jest odpowiedzialna za tego raka który toczy tą nieszczęsną skopaną.
To fakt, że PZPN zżera polską piłkę, ale PZPN to nie jest cała polska piłka, a zapewniam Cię, że kadrowicze również to widzą i związku nie kochają. Wątku jednak dalej nie rozwijam, bo to, że silnie indentyfikujesz kadrę z PZPN to Twoje zdanie, Twój wybór, Twoje racje i nie mam zamiaru z tym dyskutować. Mnie to śmieszy, ale może to ja mam skrzywione podejście do tego, trudno mi to obiektywnie stwierdzić

kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
2 lata gry w polskiej lidze? To może dodajmy jeszcze zdaną maturę z języka polskiego...
Miałem raczej na myśli dwa lata licząc również piłkę juniorską, ale rzeczywiście, jakby się nad tym zastanowić, to w futbolu jest to utopia
Ostatnio edytowane przez rw88 : 07.05.2012 o godz. 19:06.
Odpowiedz cytując