wislak68 napisał(a):

|
Natomiast moim zdaniem: Piłsudski był lewicowcem mniej więcej w tym samy sensie co powiedzmy Ben Gurion. Rewolucja interesowała go o tyle o ile miała doprowadzić do niepodległości. W II RP interesowała go głównie armia (w tym rozwój przemysłu zbrojeniowego) i polityka zagraniczna. W sprawy gospodarcze (bo jak rozumiem to jest dla Ciebie wyznacznikiem "lewicowości") nie wchodził o ile nie dotyczyło to zbrojeniówki.
|
Stwierdzenie, że Piłsudski nie był lewicowcem w ogóle to jednak jak dla mnie pójście za daleko, ale rozumiem ten punkt widzenia.
Cytat:
|
Co prawda JK bardzo lubi odwoływać się do tradycji Marszałka ale pisanie że PiS jest kontynuacją myśli piłsudczyków to bardzo gruba przesada. Z założenia ta partia miała grupować różne nurty nastawione niepodległościowo (i tu być może jest nawiązanie do tradycji tego obozu) i moim zdaniem tak chyba jest: masz JK (tak jak pisałem utożsamia się z myślą Marszałka) masz liberałów (IS, FR, grupa Ujazdowskiego czy Bieleckiego), endeków (Bender, Kowalski), konserwatystów (Górski) czy ludowców (Wojciechowski).
|
Nie pisałem, że jest kontynuacją myśli Piłsudskiego. Raczej że mimo oczywistych różnic jest jej najbliżej z obecnych formacji.
Cytat:
|
Z tym "socjalizmem" PiS to też bardzo gruba przesada biorąc chociażby redukcje danin jakie zafundowali nam w okresie swoich rządów czy ludzi którzy są w parti lub z nią współpracują (IS, FR, Ujazdowski, Bielecki, Polaczek).
|
To w ogóle ciekawa kwestia do dyskusji, bo generalnie samego Kaczyńskiego za socjalistę nie uważam, co potwierdzał, gdy rządził. Nie uważam go też za kogoś, dla kogo naturalnym środowiskiem jest na przykład Radio Maryja. Podobnie jego brat, gdy miał okazję budować swoje własne zaplecze jako prezydent, to w kancelarii generalnie znajdowali się nie ludzie ze środowisk bardziej skrajnej prawicy, a raczej centrum. Jednak Jarosław zauważył, że jest miejsce na prawicy socjalno-katolickiej (znów moje autorskie określenie) i taką retorykę przyjął.
Cytat:
Jeśli chodzi o spuściznę po endecji to z całym szacunkiem ale Roman Giertych jest w najprotszej linii potomkiem jednej z najważniejszych postaci tego ruchu.
Jeśli uważasz że poglądy ekonomiczne endecji były wolnorynkowe to jest to bardzo duzo uproszczenie.
|
Pewnie, że to duże uproszczenie. Zauważ jednak, że ja tego uproszczenia wcale nie popełniłem. Napisałem tylko, że endecja nie była formacją nastawioną typowo socjalnie, a taką jednak była LPR. W endecji było wiele nurtów, niektóre z nich były dość wyraźne wolnorynkowe. Podobnie w sprawach religijnych, bo o ile były tam frakcje, nazwijmy to, narodowokatolickie, to te poglądy nie były one czymś, co charakteryzowało całe ugrupowanie jako takie. Słowem, LPR można uznać za ideową dziedziczkę co najwyżej jednego z odłamów endecji, na pewno nie całej formacji.