Wyświetl pojedynczy post
AS82
Banita

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.05.2012, 14:23
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Lewica państwowo-konserwatywna to faktycznie moje autorskie określenie, które najlepiej według mnie określa przedwojenny PPS. Zamiast sięgać w swoim stylu po argumenty pozamerytoryczne, zaproponuj lepiej, która z obecnych partii lepiej pasuje do światopoglądu, jaki wyznawała ta partia. SLD to lewica, ale liberalna światopoglądowo, więc odpada. PSL? Trudno powiedzieć, żeby PSL miał jakieś konkretne poglądy, poza zapewnieniem swoim znajomym i znajomym znajomych państwowych posadek. PO to zupełnie bezideowa masa, w której wybiera się poglądy na podstawie tego, co im się opłaca. PiS - socjaliści i konserwatyści. Pasuje według mnie, może nie idealnie, ale raczej najlepiej.
Proponuje ci przeczytać lepiej główne punkty programu wyborczego PPS ,zamiast robić jakieś bezsensowne analogie do dzisiejszych partii ,które funkcjonują w całkowicie innej rzeczywistości, w innym położeniu geo-politycznym ,innym przekroju społeczeństwa i innych zadaniach i potrzebach bieżących .

"Program (PPS)zakładał również zaprowadzenie demokratycznego systemu władzy, poszanowanie praw każdego obywatela bez względu na jego pochodzenie, rasę, narodowość i wyznanie, wolność słowa i bezpłatną edukację, zaprowadzenie przepisów mających według zwolenników chronić pracowników (m.in. 8-godzinny dzień pracy)"

Z drugiej strony miałeś NDcje ,która wprowadzała np. getta ławkowe
Ostatnio edytowane przez AS82 : 04.05.2012 o godz. 14:26.