kacpaw91 napisał(a):

W piłce nie ma gwarancji. Nie mamy gwarancji, że jak wydamy te 5 mln euro w okienku na transfery to wygramy mistrzostwo i awansujemy do LM. Być może spadniemy... Jednak taka Akademia to też... promocja klubu. Samo istnienie infrastruktury sportowej zwiększy prawdopodobieństwo, że napotkamy jakiś talent - więcej młodych będzie chciało tu grać, trenować. A Ci którzy okażą się za słabi zasilą niższe ligi, ale oni i ich rodziny będą kibicami Wisły - taka barcelońska, a także poniekąd z Realu filozofia. Przede wszystkim jest to zmiana wizerunku. Legia, Lech i Zagłębie obecnie wypracowały sobie taki wizerunek, że są u nas postrzegane jako kluby stawiające na młodzież. No i teraz walczymy o jakiegoś nowego Lewandowskiego z 1. czy 2. ligi, chłopak ma 18 lat i ma oferty z Wisły, Legii, Lecha i Zagłębia. Kogo wybierze? Nawet będący kibicami Wisły Makowie powiedzieli, że na razie nie chcą trafić do Wisły.
Oddanie całego stadionu miało być gwarancją wzrostu frekwencji. Gwarancja w sporcie nie istnieje. Co innego większe, czy mniejsze ryzyko.
Jednak jak mówiłem - potrzebujemy hybrydy. No i jednej spójnej koncepcji na 5-10 lat. Trenera, który dostanie minimum 3 lata, a także drużynę budowaną na wiele lat. Ile razy od Parmy, Schalke, Lazio zmienialiśmy koncepcję budowy klubu? Ile razy zmieniano taktykę? Ile razy zmieniano trenerów? Niestety potrzebujemy także lepszego PZPN i lepszej Ekstraklasy S.A. PZPN mógłby zbudować kilka profesjonalnych szkółek piłkarskich w kraju. Opracować system szkolenia podobny do tego z Niemiec. Wzorem koszykówki mogłaby dajmy na to w 1. lidze występować młodzieżowa drużyna związkowa. Możliwości wsparcia od związku jest wiele.
|
Bogusław Cupiał napisał(a):
|
Wie pan, trenerze, ja mogę zainwestować 25 mln złotych w ośrodek szkoleniowy. [...] Pod jednym warunkiem wszakże: że trenujący tam chłopak podpisze ze mną kontrakt do 25. roku życia. Na razie zaś jest tak, że kiedy ma on 17 lat, byle menedżer może przyjść, skołować go i ubić swój interes na wyłożonych przeze mnie pieniądzach" -
|
To jest podobno wypowiedź Cupiała co do akademii piłkarskiej. Żadnych Gwarancji w sporcie nie ma masz rację ale jednak ilość sukcesów Wisły pokazuję że ten nasz klub nie jest tak źle zarządzany, wielu sugerowało że inwestycje w piłkarzy da awans zrobił tak wojciechowski i nie może na podium wskoczyć.
Ale zgadzam się że powinny być zachowane proporcję pomiędzy młodszymi i starszymi zawodnikami Polakami i obcokrajowcami dziś u nas tego nie ma a słowa kudłatego są zapowiedzią kolejnej rewolucji. Mam nadzieję że Probierza nie wywalą bo co dają ciągłe zmiany trenerów i koncepcji widzimy właśnie. IMHO Maaskant by skończył na pudle ale to tylko gdybanie.