sovinho_02 napisał(a):

Wiem że to kompletne science fiction i raczej nie ma szans ściągnąć tych zawdoników do Wisły, ale skoro w tym temacie są propozycje to napiszę swoje przemyślenia.
1. Pozbyć się słabych,mało perspektywicznych piłkarzy + tych co kończą się kontrakty:
Jovanic, Lamey, Jaliens, Diaz, Pajlic, Chavez, Bunoza, Jirsak, Nunez, Biton, Kirm, Boguski = 12 zawodników
Ale z uwagi na to że nie będziemy grać w pucharach w następnym sezonie nie trzeba za nich kupować 12 innych zawodników, wystarczy 4-5 i uzupełnić kadrę młodymi.
Kupujemy : Kupisza, Sobotę, Głowackiego, Oleksego i Pawła Brożka
Z wypożyczeń wracają : Burliga, Chrapek, Nalepa
I najważniejsze : zostawiamy Maora Meliksona
I wtedy mamy kadrę:
GK: Pareiko, Kurto
OB: Jovanovic, Burliga, Głowacki, Czekaj, Nalepa, Uryga, Oleksy
PO: Małecki,Iliev, Kupisz, Sobota, Wilk, Sobolewski, Chrapek, Melikson, Garguła
NA: Genkov, Brożek, Szewczyk
Wg. mnie najlepsze ustawienie przy tej kadrze to 1-4-4-2 i oparcie gry na Meliksonie :
Pareiko - Jovanovic, Czekaj, Głowacki, Oleksy - Kupisz, Sobolewski, Melikson, Sobota - Genkov, Brożek
|
Sobota? Najbardziej przereklamowany piłkarz ligi. Już lepszy byłby Patejuk - niby starszy, ale na pewno tańszy, a i potrafi raz na jakiś czas odpalić gola rundy.
Burliga? Jeszcze jakiś czas temu na niego liczyłem, dopóki nie obejrzałem pełnego meczu z jego udziałem.
Być może w swojej najlepszej formie prezentowałby się podobnie do Lameya.
Chcesz grać 4-4-2, a jednocześnie chcesz mieć dwóch napastników? Bo Szewczyka którego nikt w poważnym meczu na oczy nie widział to nie liczę.
Moim zdaniem pierwsi do sprzedania to Małecki, Chavez i Melikson, a pierwsi do opchnięcia to Burliga, Jovanić i Jaliens.
Kontrakty przedłużyć z Sobolewski, Pareiką i Jirsakiem.
Wtedy kadra wyglądałaby tak:
GK: Pareiko, XXX, XXX
PO: Jovanović, XXX
ŚO: Czekaj, Bunoza, Nalepa, Uryga, XXX
LO: XXX, XXX
ŚP: Sobolewski, Wilk, Chrapek, Jirsak, Garguła
W: Kirm, Iliev, XXX, XXX, XXX
N: Genkov, XXX, XXX, XXX
Czyli 13 zawodników.
Na bramkę nie są potrzebne wielkie inwestycję, na pewno nie ma potrzeby zaprzątania sobie głowy Skorupskimi za milion euro. Gliwa z Polonii Warszawa? Na ławkę, czemu nie.
Na prawą obronę pewnie sprowadzimy kogoś w stylu Singlara, albo Alvareza - niezły zawodnik, miejmy nadzieję, za małe pieniądze.
Na środek obrony Głowacki, albo inny doświadczony stoper (Baszczyński?), bo nie możemy zostać ze średnią wieku u stoperów 22 lata.
Lewa obrona - niewiadoma. Z Polskiej ligi brałbym tylko Rumianego z Legii, ale to jest sci-fi. Na pewno konieczny będzie transfer gotówkowy, i to pewnie za nie małą gotówkę. Plus rezerwowy.
Środek pomocy - Michał Pazdan. Nie ma co wiele więcej pisać, podobno chłopak ma ofertę z Krakowa, a na pewno nikogo do środka nie
kupimy, jeśli Garguły nikt nie kupi (albo nie uda się obniżyć mu kontraktu). A Pazdan to chłop z Krakowa, nawet jeśli to Gumior. Jest w wieku Wilka, kiedy przychodził do Wisły, a wszyscy widzieliśmy jak bardzo podniósł poziom Czarek przez te dwa sezony.
Skrzydłowi: Cywka, Kupisz, może Makuszewski, któremu się kontrakt.
Atak: Brożek, może wypożyczyć Sobiecha? Na pewno Cani z Polonii zagwarantowałby te 10 bramek (ale tani nie będzie na pewno), do głowy przychodzi mi jeszcze... No cóż. Jankowski, ale dla nas za drogi, oraz Piech i Nakoulma, ale tylko do gry z kontry.
Ciekawe, czy Zagłębie bardzo by sobie ceniło swoich piłkarzy? Konkretnie Woźniaka, Rakowskiego i Błąda...