Wyświetl pojedynczy post
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.05.2012, 23:00
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Dalej.Z premedytacją wtrącałem pytania czemu ci nie przeszkadza Szczecin czy Malbork (bo akurat Wrocław czy Katowice bynajmniej nie są bardziej niemieckie niż polskie) .I kolega martin sie myli stawiając pół żartem tezę o chwilowej jurysdykcji. Otóż te tereny są zadośuczynieniem za ogromne straty narodu po II wojnie np.5,5 mln ludzi (ponad 16% ludności - najwięcej procentowo na świecie,ale także straty materialne i gospodarcze) i tak powinny być traktowane.
Zarówno oddanie ZSRR Lwowa i Wilna, jak i przyznanie Polsce Wrocławia i Szczecina było rezultatem tych samych ustaleń pomiędzy zwycięskimi mocarstwami i nie da się ich omawiać w zupełnym oderwaniu od siebie. Co do takiego Wrocławia - nie wydaje mi się, żeby w 1945 był on mniej niemiecki, niż Lwów polski. Jeśli natomiast posiadasz jakieś statystyki, które temu przeczą, chętnie zobaczę (mogę przecież nie mieć racji).

Swoją drogą - ja tam się czuję wyrazicielem jedynie swojego własnego zdania, już tak mam że ze zdaniem większości zwykle mi nie po drodze i niech tak zostanie
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując