anthony09
Cytat:
Tak kosztuje na dzień dzisiejszy 4 mln złotych ale żadnego grajka za tą samą sumę nie opchną na zachód. Interesy się robi na zasadzie włoże 4 mln a wyłoże 6 rocznie ;] Dasz taką gwarancję, że co roku będziemy sprzedawać po 6 mln rocznie jakiegoś zawodnika
|
Okej, tylko jest cos takiego jak inwestycje dlugoterminowe. Sa inwestycje ktore sie splacaja juz po roku, sa takie ktore zaczna sie splacac po 15 latach.
Planowanie dlugoterminowe.
Jesli porownamy ich akademie do fabryki, to ty od tej fabryki oczekujesz efektow jeszcze w momencie gdy sciany i sufit nie postawiony

Teraz mowisz ze to strata pieniedzy, ale jak ta "fabryka" za 15-20 lat (od zalozenia akademii) zacznie "produkowac" to pewnie bedziesz plakac.
Wez pod uwage dwie sprawy; dopiero od momentu wejscia ITI (chyba 2004 rok) pojawily sie jakies sensowne srodki na ta akademie. I wez pod uwage kolejny czynnik; nauka i doswiadczenie kadry trenerskiej... proces ktory musi zajac kilka lat. Kadra trenerska jest najwazniejsza w szkoleniu, a z budowaniem "wlasnego" systemu szkolenia to jest troche tak jak z operacja na otwartym ciele. Z ksiazek sie tego nie nauczysz. Nauczysz sie tego z praktyki.
Stawiasz bardzo glupio sprawe. Rownie dobrze moge sie Ciebie zapytac;
dajesz gwarancje, ze nasze transfery beda udane? Prawda ze glupie rozumowanie? Jasne ze nie moge dac gwarancji, tak samo jak gwarancji nie mozesz dac ty. Ja wiem tylko tyle, ze ich model (nabory; chlopcy w wieku od 7 do 13 lat + ich scauting; chlopcy w wieku od 9 do 18 lat)
, mimo ze akademia dziala stosunkowo krotko, juz zaczyna powoli dawac pierwsze owoce. Rybus z Borysiukiem opchnieci za ok. 5 mln euro. Jest wielce prawdopodobne ze Wolski z Zyra pojda za nie mniejsze pieniadze. O takiej wartosci jak to ze Ci pilkarze grali w Legii i dawali jej cos (poza zyskiem ze sprzedazy) tez nie trzeba chyba pisac. Dolicz do tego takich pilkarzy jak Efir, Lukasik, Zurek, Kosecki czy Furman; czyli pilkarze ktorzy kosztuje Legie grosze, a stanowia bardzo sensowne uzupelnienie kadry. Uzupelnienie co nie znaczy ze niektorzy z tego "uzupelnienia" nie maja potencji na cos wiecej (Zurek, Furman). Dodaj wreszcze caly tabun mlodziakow ktorzy sa w tej Legii na roznych szczeblach mlodziezowych, i maja papiery na bardzo konkretne granie. Ci pilkarze juz nic nie beda kosztowali Legie (w sensie transferowym) a moga jej dac bardzo duzo. Jak juz tak sie uparles przy wychowankach to zainteresuj sie 17 letnim Jagiello. Podobno ma duzy potencjal, niektorzy mowia ze nawet wiekszy od Wolskiego.
I na koniec chce napisac jeszcze jedno;
futbol to zbior naczyn polaczonych. Zeby to zobrazowac; nie bedzie silnej Wisly bez silnej ekstraklasy (europejski kontekst). I tak; bez akademii, bez wlasnego szkolenia, nasz scauting "mlodych i zdolnych" nie bedzie tak wydajny jak ten legijny. Ich grupy mlodziezowe beda prezentowaly wyzszy poziom, mloda Legia bedzie prezentowala wyzszy poziom... mowiac krotko, to tam beda duzo wieksze mozliwosci na rozwoj.
Nasz scauting to jest szukanie ludzi ktorzy wskakuja od razu do kadry. Tylko... jacy to beda ludzie?
Tacy pilkarze jak Lewandowski czy Blaszczykowski to wyjatek, nie norma.
Cytat:
|
Legia też nie ma na dzień dzisiejszy szkolenia! Kogo wyszkolili ?
|
To ze dzisiaj nie pada, to nie znaczy ze w atmosferze nie ma procesow ktore spowoduja ze padac bedzie... ale jutro
Cytat:
|
My też mamy dobrych wychowanków jak Kurto, Czekaj, Uryga, Nalepa, Chrapek, mam nadzieję, że chociaż z tych 5 wyrośnie jeden podstawowy gracz na lata.
|
Pozwol ze sie spytam; widziales tych graczy w
kilku meczach ze stawiasz takie tezy? Pytanie nie jest absolutnie zlosliwe, poprostu ja ich nie widzialem i chce sie poinformowac od kogos kto ich widzial

Nie moge sie za to zgodzic co do Czekaja. Ten chlopak wiecej meczow zawalil niz nie zawalil (futbol seniorski). Ten chlopak ma paskudna koordynacje (ach, te nasze "szkolenie"

). Ja w nim absolutnie nie widze materialu na ciekawego obronce.
Cytat:
|
W Chorwacji wszyscy młodzi gracze lecą jak psy do tego Dinama
|
No tak, tylko ze Chorwacja ma 4,5 mln ludzi, a Polska 38,5 mln ludzi. Zdzebko wiekszy wachlarz wyboru...
Cytat:
|
podobnie jak na Białorusii Bate Borysow
|
Ze swojej strony Bialorus ma 9,5 mln ludzi
Cytat:
|
Podałbyś lepiej przykład Standardu Liege
|
A widziales jaka
baze ma Standard Liege?
Cytat:
Odnośnie tego ostatniego, to ty uważasz, że lepiej jest wydać rocznie 4 mln złotych, czyli sitko żeby przesiać cały kraj, czy lepiej wydać 1 mln euro na ekskluzywny produkt takiego Żurawskiego, który daje gwarancję gry na międzynarodowym poziomie
|
Pokaz mi prosze pilkarza wartego
1 mln euro ktory daje gwarancje gry na miedzynarodowym poziomie. W ekstraklasie takiego nie znajdziesz.
Napisalem ze 2-3 na kazdy rocznik a nie na cala generacje

Oczywiscie wyliczenia to zwykly strzal na chybil trafil, moze byc wiecej moze byc mniej. Nie wiem, bo tam nie pracuje. Wiem natomiast ze na jednego "Wolskiego" przypada od groma "Brudow".
Cytat:
Myślisz, że Żyro, Wolski są warci teraz grube miliony
|
Wiesz co mysle? Mysle ze Zyro i Wolski daja czesto duzo jakosci tej Legii. Nie w kazdym meczu, ale w wielu. Mysle tez ze beda dawali jej coraz wiecej i coraz czesciej tej jakosci, az w koncu wyjada, a Legia przytuli
przynajmniej 4-5 mln euro (za dwoch). To mysle.
Cytat:
|
Jeżeli chcesz obronić swoje założenia to pisz konkretniej, ale z konkretnymi sumami.
|
A dlaczego ty, do twoich wlasnych rad, sam sie nie odnosisz?