Wyświetl pojedynczy post
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.04.2012, 17:17
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Problem Moskwy to dla Litwinów lata późniejsze (bardziej XVI wiek). Z Tatarami nie pomogliśmy im wcale i nie jestem przekonany czy akurat na pomoc na tym kierunku liczyli. A Krzyżacy to chyba w większym stopniu był problem polski niż litewski.

rozumiem że Litwini nie mieli żadnych problemów
szczęśliwy kraj
to po kiego grzyba Jagiełło ciągnął Litwę do unii? Wszak Jagiełło de domo to Litwin nie Polak

Chyba jest to jednoznaczne że ekspansja państwa litewskiego na wschód i południe doprowadziła do zetknięcia się z Moskwą i Tatarami. Być może jak to piszecie problemy te "pojawiły się wiek później" ale Jagiełło w moim przekonaniu był władcą patrzącym nie krok czy dwa do przodu, ale planującym swoje i państwa litewskiego działanie z wyprzedzeniem wieloletnim. Stąd zwrócenie się do Polski. Mam bardzo złe zdanie o Jagielle, ale nie można o nim powiedzieć że był głupim i malowanym władcą...
Przekonania o tym że Krzyżacy nie byli problemem litewskim lecz polskim nie skomentuję bo wystarczy poczytać literaturę (kogo Krzyżacy chcieli nawracać mieczem na chrześcijaństwo Polaków czy Litwinów? który naród był pogański w XV w. my czy Litwini? które państwo narobiło sobie problemów w Europie jako "obrońca niewiernych" my czy Litwini?)

Elu klęska kulturowa byłaby tylko zamiast polonizacji byłaby rusyfikacja, co się odwlecze to nie uciecze. Kultura wyższa na zachodzie ziem polskim też pochłonęła kulturę niższą. Przypomnę że Polacy germanizowali się jak ta lala.
Skrót myślowy jak najbardziej. Pisanie w necie na te tematy jest bezsensowne.
Teza o zdominowaniu państwa litewskiego przez polskie także. Zresztą patrzycie na te sprawy z punktu widzenia polskiego. Nie litewskiego.
Ja jestem w stanie popatrzeć na to z ich punktu widzenia, co niekoniecznie znaczy że muszę się z nimi zgodzić.
Ostatnio edytowane przez emjot : 27.04.2012 o godz. 17:36.
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując