Ela napisał(a):

A to ciekawe.
Choć mogłam się spodziewać takiego podejścia. W końcu w każdym kraju znajdzie się grupa ludzi, którzy jakoś chcą podnieść rangę swojego państwa przez manipulowanie historią.
Nie znam źródeł litewskich jedynie opracowania polskie ale ta kwestia " jednego z najpotężniejszych państw w ówczesnej Europie " wywołuje u mnie niedowierzanie i uśmiech politowania.
Czy ten punkt widzenia jest na Litwie obowiązujący ? Pisze się o tym w podręcznikach ? To oficjalne stanowisko historyków litewskich ?
|
Niestety nie czytam po litewsku dlatego nie jestem w stanie podać Ci linków do bezpośrednich źródeł. Siłą rzeczy nie wiem też jak to jest przedstawiane w litewskich podręcznikach (ale zdziwiłbym się gdyby było prezentowane inaczej niż w ich historiografii). Swoją wiedzę na ten temat opieram o artykuł w RZ sprzed kilku lat (nie znalazłem do niego linku) i materiały z konferencji historyków polskich i litewskich (takich konferencji odbyło się w ostatnim dwudziestoleciu sporo). Żeby oddać klimat znalazłem tylko taki link:
http://tnn.pl/pm,3196.html. Od razu dodam że zgodnie z moją wiedzą wspomniany na końcu notki trend do rehabilitacji wspólnej historii bynajmniej nie jest w litewskiej nauce dominujący.
Byłbym bardzo ostrożny w formułowaniu ocen takich jak: "manipulowanie historią". Jest to po prostu ich punkt widzenia. Wydaje mi się że podobne opinie można by zacząć formułować dopiero po zapoznaniu sie z przynajmniej kilkoma opracowaniami przygotowanymi przez Litwinów. I mam wrażenie że wówczas formulowanie tak kategorycznych opinii nie przyszłoby juz tak łatwo.
A jeśli weźmiemy pod uwagę tylko sformułowanie: "jednego z najpotężniejszych państw w ówczesnej Europie " to biorąc tylko pod uwagę wielkość terytorium(to było państwo "od morza do morza) i liczbę ludności to z całą pewnością są podstawy do formulowania takich tez.
Przy okazji pozwolę sobie zapytać czy jako osoba mająca wiedze na temat Ukrainy masz informacje na temat tego w jaki sposób oceniają okres I Rzeczpospolitej historycy ukraińscy? Nie ukrywam że mam również i na ten temat pewną wiedzę ale chcialbym ją skonfrontować.