StelmiOriginal napisał(a):

|
Proszę Cię, bywam w urzędzie pracy co pare tygodni, często przejeżdżam tramwajem koło pośredniaka, ile razy czekam tam na przystanku albo stoję przed budynkiem to prawie zawsze słyszę rozmowy o zakupach w galerii, o nowych bucikach, panowie umawiają się na piwko itd.
|
Ja tam jestem co miesiąc i nic takiego nie słyszałem, a trochę się trzeba tam wysiedzieć.Ostatno byłem tam kolo 10 siedziałem tam 2.5 godziny

.
|
Jestem świadomy, że bezrobocie w Polsce jest ogromne, że nie ma pracy, ludzie pracują na śmieciowych umowach, też tak pracowałem parenaście miesięcy. I za mniej niż 6.50. Ale nie uwierzę NIGDY że ktoś nie potrafi odłożyć 1.60zł/3.20zł na jeden bilet jednoprzejazdowy
|
Widzisz, tylko że niektórzy za te 6.40 mają obiad w mleczaku

.Są niby też bilety aktywacyjne ale one tak czy siak kosztują 50 zł.A zobacz sobie na osoby po 50 roku-jak jest dla nich robota...

Mówisz że komunikacja miejska "jest dla mas, jako alternatywa dla aut i dobro publiczne w XXI wieku, a nie .......onym luksusem-dlatego np coraz większa ilośc miast wprowadza ją darmową."
Jezu, chłopie, skądś się urwał? Dobro publiczne? Dla mas? Darmowa komunikacja? Wieje mi tu socjalizmem...
MPK to jest normalna firma która wykonuje przewozy osób, zarabia na tym, i akurat mAJchrowskiemu się udało zmienic komunikację miejską na wielki plus. Skoro komunikacja miejska ma być dobrem publicznym, dla mas itd, to czemu nie chcesz, żeby np. mleko w sklepie było darmowe? Przecież nie każdego stać 3zł na karton mleka! Przecież to mleko od polskich krów = naszych krów! Mleko jest zdrowe itd. itd.
|
Trochę z dupy argument.Mleko to produkt, tymczasem te drogi, po których porusza się autobusy, esakady przystanki jak i tabór został zakupion z piniędziędzy podatników, prawda?Może z darmową komunikacją przesadziłem, ale dlaczego my w Krakowie mamy praktycznie najdroższe bilety w Polsce (nieznacznie wyprzedza nas Warszawa) a zarobki praktycznie najniższe ze wszystkich największych miast?Kosztem wodotrysków?W takim razie brawo dla zarządu...
|
Narzekasz na ekrany LCD, klimę itd... Rozumiem, że dla Ciebie jazda Ikarusem w upale i w tloku to był szczyt marzeń, że dla starszych osób wsiadanie po schodach było czymś łatwym itd. Trzeba się cieszyć, że Kraków ma najlepszą komunikację miejską w Polsce, poczytaj w google, był nawet artykul że w pierwszej dziesiątce w Europie... Jezdżę dużo tramwajami, to widzę jak dla starszych osób niewygodne jest wsiadanie do tramwaju wysokopodłogowego. Dlatego wszystkie nowe tramwaje sa chociaż w części niskopodłogowe. Do tego część kasy za autobusy i tramwaje wykładała unia, więc Kraków nic nie dopłacił do luksusu.
|
Ale niskopodłogowe pojazdy kupowaliśmy z ogromnymi dopłatami z Uni Europejskiej w ramach programu transport, więc argument za tymi chorymi cenami, trochę odpada.W takim razie, może zamiast kupować 50 wypasionych bombardierów z Niemiec, warto by przycisnąc pasa i kupi ich trochę mniej, lub te w ogóle sprowadzić używane i odświeżyć? Ale nie.Robmy wszystko na pokaz, płacmy chorą kase za przejazd, byle by mieć 9 komunikację w Europie,na którą coraz mniej osób stać.Ważne że szanownemu Panu z Mercedesa będzie się podobał mijany niebieso czarny Bombardier.Sytuacja mi się trochę kojarzy z bardzo wesolym artykułem na interii, gdzie przeczytałem, że Polacy coraz więcej wydają na święta.No wydają, skoro benzyna jest po 6 zł, a sraj taśma w kiosku jest po 1.50, to trudno by więcej mnieji.
Naprawdę nie rozumiem niektórych młodych. Narzekają że kasy im brakuje itd. Moge uwierzyć. Ale zaraz idą do kiosku po fajki, wieczorem na browarka i zycie toczy się dalej. Potem ojcowie takich jednostek siedzą wytatuowani pod blokiem żłopiąc browarka i .......ąc 3 po 3 na każdy temat, oczywiście narzekając że w Polsce nie ma pracy dla ludzi z ich wykształceniem.... W poprzednim ustroju cwaniactwo było w cenie, niestety wiele ludzi nie potrafi się przestawić na inne realia... Darmowe MPK? Taki ....!
I na koniec. Gdzie masz darmową komunikację miejską? Pytam z ciekawości...
|
A ja naprawdę nie rozumiem niektórych starszych, którym się wydaje, że Polska to w tej kraina mlekiem i miodem płynąca a wcześniej "to dopiero było ciężko".Według nich, ci którzy nie mają kasy - są albo tłukami albo leniami i nie chce im się pracować- ale napewno żłopią piwsko i palą Marlboro, A CO GORSZA są wytatuowani!!!! - to dopiero zwyrodnialstwo .
.A może do problemu trzeba podejść troszkę inaczej?Bardziej pro społecznie?Skoro jest kryzys- który dotyka zwłaszcza ludzi młodszych, to warto im trochę ułatwić życie, bo Ci się wkoncu w....ią i wyjadą z tego kraju- nie będzie biletów, nie będzie podatków, nie będzie dzieci a MPK będą utrzymywać sami starsi, ze swoich pięknych BMW i Mercedesów.Powinno być taniej nawet kosztem .......onych pomników Majchrowskiego- czyli hal widowiskowo sportowych za 400 mln.No ale nic "boso ale w ostrogach to typowa Polska mentalność.
P.S
Chociazby w Talinie, albo tu:
http://internacjonalista.pl/ekologia...-bezpatny.html