Wyświetl pojedynczy post
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.04.2012, 08:08
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Proszę cię chłopie, nie mów mi o jakiś Ipodach ,piwach czy papierosach, bo to jest przypadek 1 na 100.
TYmczasem bezrobocie w Polsce u młodych osób wynosi ponad 25%, a reszta to sa prace za psie pieniądze.Nie wierzysz, wejdz sobie na gumtree.Znajdziesz sobie prace za 6.50 brutto z legitymacją studencką, albo w callcentrer gdy komuś wcisniesz złodziejską umowę banku.
Ja osobiscie SRAM na nową komunikację- ona ma być dla mas , jako alternatywa dla aut i dobro publiczne w XXI wieku, a nie .......onym luksusem-dlatego np coraz większa ilośc miast wprowadza ją darmową.Na .... nam ciekłokrystaliczne kasowniki, lcd z trasą, nadajniki gps, klimatyzacja, itp.Bez większości z tych rzeczy da się objesc kosztem cen..Ludzi których nie stać i tak będa jeździć i nie płacić.Kontrolerzy będa wzywac psy?Trudno.Ciężko mi to napisać, ale często psy sa bardziej życiowe niż kanarzy.

Jak zwykle najbardziej cfani są Ci, którym się wiedzie- gorzej, jak gdy się pracuje na umowie śmieciowej,a tych osób jest coraz więcej.Cóż, dopóki ktoś głodu nie doznał, będzie .......ił 3 po 3.
To tak jak z podnoszeniem emerytur, czy leczeniem objawowym a nie przyczynowym.Lepiej podwyższyć wiek emerytarny lub wpieralać środki przeciwbólowe.
No ale nic.Róbmy dzeci,może będzie lepiej.
Proszę Cię, bywam w urzędzie pracy co pare tygodni, często przejeżdżam tramwajem koło pośredniaka, ile razy czekam tam na przystanku albo stoję przed budynkiem to prawie zawsze słyszę rozmowy o zakupach w galerii, o nowych bucikach, panowie umawiają się na piwko itd. Jestem świadomy, że bezrobocie w Polsce jest ogromne, że nie ma pracy, ludzie pracują na śmieciowych umowach, też tak pracowałem parenaście miesięcy. I za mniej niż 6.50. Ale nie uwierzę NIGDY że ktoś nie potrafi odłożyć 1.60zł/3.20zł na jeden bilet jednoprzejazdowy. Oczywiście są ludzie NAPRAWDĘ potrzebujący, i dla nich powinny powstać jakieś tanie bilety, ale tylko dla nich, nie dla wszystkich. Żeby chociaż skasowali za 1zł zamiast 3.20, to i tak miasto będzie mniej stratne.

Mówisz że komunikacja miejska "jest dla mas, jako alternatywa dla aut i dobro publiczne w XXI wieku, a nie .......onym luksusem-dlatego np coraz większa ilośc miast wprowadza ją darmową."

Jezu, chłopie, skądś się urwał? Dobro publiczne? Dla mas? Darmowa komunikacja? Wieje mi tu socjalizmem...
MPK to jest normalna firma która wykonuje przewozy osób, zarabia na tym, i akurat mAJchrowskiemu się udało zmienic komunikację miejską na wielki plus. Skoro komunikacja miejska ma być dobrem publicznym, dla mas itd, to czemu nie chcesz, żeby np. mleko w sklepie było darmowe? Przecież nie każdego stać 3zł na karton mleka! Przecież to mleko od polskich krów = naszych krów! Mleko jest zdrowe itd. itd.

Narzekasz na ekrany LCD, klimę itd... Rozumiem, że dla Ciebie jazda Ikarusem w upale i w tloku to był szczyt marzeń, że dla starszych osób wsiadanie po schodach było czymś łatwym itd. Trzeba się cieszyć, że Kraków ma najlepszą komunikację miejską w Polsce, poczytaj w google, był nawet artykul że w pierwszej dziesiątce w Europie... Jezdżę dużo tramwajami, to widzę jak dla starszych osób niewygodne jest wsiadanie do tramwaju wysokopodłogowego. Dlatego wszystkie nowe tramwaje sa chociaż w części niskopodłogowe. Do tego część kasy za autobusy i tramwaje wykładała unia, więc Kraków nic nie dopłacił do luksusu.

Naprawdę nie rozumiem niektórych młodych. Narzekają że kasy im brakuje itd. Moge uwierzyć. Ale zaraz idą do kiosku po fajki, wieczorem na browarka i zycie toczy się dalej. Potem ojcowie takich jednostek siedzą wytatuowani pod blokiem żłopiąc browarka i .......ąc 3 po 3 na każdy temat, oczywiście narzekając że w Polsce nie ma pracy dla ludzi z ich wykształceniem.... W poprzednim ustroju cwaniactwo było w cenie, niestety wiele ludzi nie potrafi się przestawić na inne realia... Darmowe MPK? Taki ....!

I na koniec. Gdzie masz darmową komunikację miejską? Pytam z ciekawości...
Ostatnio edytowane przez StelmiOriginal : 26.04.2012 o godz. 08:12.
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując