Wyświetl pojedynczy post
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.04.2012, 17:51
cfa napisał(a):Wyświetl post
No dobra masz pytania o GW bywa. Ale powiedz mi na jakiej podstawie powinno się pisac w podręczniku, że Wałęsa był agentem? Proszę przedstaw dowody na to, że współpracował. Albo jeszcze dowody na to, że sprawcami zamachu w Moskwie było FSB. Bo z tego co wiem Martyna pisze o tym tylko i wyłącznie na zasadzie pomówień. Na tej samej zasadzie mogę twierdzic, że Macierewicz współpracował bezpośrednio z GRU, ba jest nawet ich agentem, albo mogę powiedziec, że Tusk jest marionetką CSI albo jeszcze lepiej Mosadu ...
myślisz, że podręczniki do historii powinny opierac się na pomówieniach ?
Moje zastrzeżenie do tego podręcznika jest tylko takie, że mogliby przemilczec Wyborczą.
Cfa
fakty i dokumenty n/t współpracy Lecha Wałęsy jako tw. "Bolka" ze Służbą Bezpieczeństwa w latach 1970-1976 (przy czym okres aktywnej współpracy to XII 1970-1974) znajdziesz w książce Cenckiewicza i Gontarczyka, której jak dotąd żaden historyk nie podważył. Próbował A. Friszke w artykule zamieszczonym w Wybiórczej, ale po pierwsze bez powodzenia po drugie trudno publicystyczny artykuł określić mianem naukowej recenzji/polemiki. Głównym zarzutem Friszkego było rzekome oparcie się autorów w całości o dokumentację SB. Zarzut obalony przez Gontarczyka podczas bezpośredniej rozmowy z Friszkem w studiu jednej z TV.
W aneksie książki znajdują się fotokopie dokumentów.
To jeżeli chodzi o dowody. Poszlak wskazujących na to współpracę jest cała masa. Od wciąż zmienianych wersji wydarzeń przez samego Lecha Wałęsę, przez jego przyznanie się w 1979 r. przed działaczami WZZ (poniżej link do artykułu o taśmie na której zostało to nagrane)
http://www.rp.pl/artykul/153558.html
poprzez ochronę SB jaką wobec niego stosowała określając go mianem umiarkowanego w okresie legalnej działalności NSZZ "Solidarność" 1980-1981, co sam widziałem czyniąc kwerendę do swojej pracy (tzw. umiarkowani działacze byli "chronieni" przez SB przed wpływem tzw. "radykałów", których próbowano kompromitować podrzucając jakieś prawdziwe bądź spreparowane materiały. Przy czym zaznaczam nie preparowano dokumentacji wewnętrznej SB, chodzi mi tutaj o materiały mające świadczyć np. o tym, że dany działacz miał zdefraudować związkowe pieniądze, że jest .....arzem, alkoholikiem, chorym psychicznie etc.), wreszcie przez "nocną zmianę", otoczenie się Wałęsy - już jako Prezydenta - SB-ekami którzy wcześniej go inwigilowali vel chronili, "wypożyczenie" i kradzież materiałów UOP.
Jest tego cała masa. Ta sprawa wraca w tym temacie jak bumerang, była już tutaj poruszana co najmniej kilkakrotnie. Jeżeli masz czas to poprzeglądaj sobie pierwsze strony tematu. A najlepiej przeczytaj książkę Gontarczyka i Cenckiewicz "SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii".

Jeśli zaś chodzi o zamachy w wyniku, których Putin rozpoczął II wojnę czeczeńską to polecam książkę Felsztyńskiego i Litwinienki pt. "Wysadzić Rosję", bądź Felsztyńskiego i Pribiłowskiego "Korporacja Zabójców. Rosja, KGB i prezydent Putin" a tak na szybko
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zamachy_bombowe_na_budynki_mieszkalne_w_Rosji_%281 999%29
wiem to tylko Wikipedia.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 25.04.2012 o godz. 17:57.