Wyświetl pojedynczy post
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.04.2012, 10:25
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Jeśli ktoś z Was miał wątpliwości co do stwierdzeń o likwidacji Historii w szkołach średnich po tzw. "reformie" (wprowadzanej ministerialnym rozporządzeniem) radzę zapoznać się z tekstem poniższego linka. Artykuł opisujący jeden z podręczników nowego przedmiotu

http://wpolityce.pl/wydarzenia/27279...-przemilczenia

I coś co mnie (przez łzy) rozbawiło:

"[...] W rubryce "Znaki czasu" poza skróconą historią "Gazety Wyborczej" znajdujemy dwa zadania dla uczniów:
1. Przedstaw rolę "Gazety Wyborczej" i jej znaczenie dla społeczeństwa polskiego w okresie poprzedzającym wybory kontraktowe do parlamentu w 1989 roku.
2. Scharakteryzuj rolę "Gazety Wyborczej" od dziennika solidarnościowej opozycji do najbardziej poczytnej, atrakcyjnej dla szerokiej publiczności polskiej gazety. [...]"
No dobra masz pytania o GW bywa. Ale powiedz mi na jakiej podstawie powinno się pisac w podręczniku, że Wałęsa był agentem? Proszę przedstaw dowody na to, że współpracował. Albo jeszcze dowody na to, że sprawcami zamachu w Moskwie było FSB. Bo z tego co wiem Martyna pisze o tym tylko i wyłącznie na zasadzie pomówień. Na tej samej zasadzie mogę twierdzic, że Macierewicz współpracował bezpośrednio z GRU, ba jest nawet ich agentem, albo mogę powiedziec, że Tusk jest marionetką CSI albo jeszcze lepiej Mosadu ...
myślisz, że podręczniki do historii powinny opierac się na pomówieniach ?
Moje zastrzeżenie do tego podręcznika jest tylko takie, że mogliby przemilczec Wyborczą.