|
To jest zdumiewające. Na grę Kirma nie da się patrzeć, gra naprawdę słabo, popełnia masę strat, najgorszy zawodnik miejscu, pierwszy do zmiany. Jednak w przeciwieństwie do Garguły, który też gra słabo ma coś niespotykanego. Farta. Najpierw przypadkowo piłka odbija się od niego w polu karnym i gość notuje asystę przy ważnym golu. Potem wreszcie mu strzał wychodzi i notuje bramkę. I tak przez cały sezon. Na tę chwilę poza Genkovem i Bitonem ma najlepsze statystyki z naszych graczy w klasyfikacji kanadyjskiej, 4 gole i 5 asyst w lidze + 2 gole w pucharach. Mam nadzieję, że trafi nam się jakiś zagraniczny dyrektor sportowy, który wybiera zawodników z YT i TM i się uda go sprzedać za niezłą stawkę. Statystyki za dwa ostatnie sezony niezłe.
Denerwuje mnie to, że po raz kolejny zamiast wpuścić jakiegoś młodego, który siedzi na ławce, wpuszcza się gracza już dobrze nam znanego do tego zagrożonego wykartkowaniem. Ten Kamiński pewnie szansy debiutu nie dostanie, zostanie odesłany do MESA, a w alternatywnej sytuacji mógłby zanotować swoje debiutanckie kilka minut i mieć jeszcze większą wiarę, że może trafić na stałe do "18". Być może okazałby się talentem, który warto wypożyczyć do pierwszej ligi. Probierz sprawia wrażenie, że stawia na młodzież. Jak do tej pory u niego żaden młody zawodnik nie zagrał w sytuacji innej niż z konieczności. Mam nadzieję, że to się zmieni.
Martwi mnie dyspozycja Czekaja. Mimo, że wierzę, że może być piłkarzem, z którego będzie pociecha to z każdym kolejnym meczem popełnia więcej błędów. Na razie jednak nie ma co panikować. Przejdzie okres przygotowawczy, być może załapie formę, a jak nie to przegra rywalizację choćby z Urygą, czy Nalepą.
Z meczu na mecz mam wrażenie, że Paljić notuje progres. Tylko, czy warto z nim przedłużyć kontrakt? To samo tyczy się Tomka Jirsaka.
|