serek.c2 napisał(a):

|
Powiedz AS-ie - czy bardziej zorientowany w temacie tej pożyczki jest Szpen czy Kuźmiuk? Podaj mi jakieś wiarygodne źródło mówiące o wysokim oprocentowaniu tej "zapomogi" a nie miel jęzorem.
|
Nie wiem kto jest badziej zorientowany Szpen czy Kuźmiuk ,ale wiem kto ma większy interes w tym żeby krytykować rząd Tuska . Co do oprocentowania tej pożyczki, to przecież pożyczka do MFW nie jest traktowane jak jakaś żyła złota , lub sposób na to ,żeby się na tej pożyczce w sposób gigantyczny bogacić. Jest to oprócz ,być może niezbyt wysoko oprocentowanej pożyczki , pewien gest polityczny który polega na tym ,że Polska i inne kraje wpłacające do MFW zgadzają się na ewentualną pomoc krajom które znajdą się w tarapatach finansową i jednocześnie liczą na to ,że jak teraz z własnej nieprzemuszonej woli chcą pomóc innym ,to w przyszłości gdyby dajmy na to nasz kraj znalazł się w kłopotach to MFW pomoże nam . Dodatkowo to nie jest tak ,że MFW będzie bezwarunkowo pompować (w tym takze nasze pieniadze) w bankrutów, bo jak pokazuje sytuacja w Grecji , zanim UE zdecydowało sie im pomóc ,parlament grecki musiał przegłosować szereg ustaw które miały na celu realne poprawienie prawa w Grecji tak ,że pożyczanie im pieniedzy bedzie miały jakiś kolwiek sens . Oczywiście czy Grecja sie w ciągu najbliższych lat podniesie to sie dopiero okaże