Wyświetl pojedynczy post
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.04.2012, 00:53
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Tutaj musimy sobie jedno wyjaśnić. Ja NIGDY nie byłem orędownikiem opierania klubu tylko na Polakach, albo tylko na cudzoziemcach, albo tylko na starych zawodnikach, albo tylko na młodzieży. Wiele razy na tym forum pisałem litanię jak powinien w polskich warunkach wyglądać perfekcyjnie skonstruowany klub piłkarski - czyli zarówno najlepsi młodzi wyszukani poprzez scouting, najlepsi młodzi z akademii, duża ilość taniej w utrzymaniu, prosperującej młodzieży na wypożyczeniach w trzech najlepszych polskich dywizjach, potem kolejno solidni ligowcy, którzy tworzą trzon drużyny na lata (zarówno Polacy, jak i cudzoziemcy - takim zawodnikiem jest zarówno Czarek Wilk, jak i Dmitrje Injac, głównie pozycje w obronie i defensywni pomocnicy), zawodnicy zagraniczni, którzy ciągną grę drużynę i wśród których jest ciągła rotacja (sprzedaż, na jego miejsce tańszy, porównywalny zawodnik), doświadczeni zawodnicy, najlepiej przez wiele lat związani z klubem, albo podstarzałe gwiazdki w stylu Ljuboji.

Z młodych zawodników i cudzoziemców w średnim wieku powinny się wykluwać ewentualne transfery wychodzące z klubu, a sam skład powinien być budowany na zasadzie "jeśli nie mamy odpowiedniego Polaka na tą pozycję, to szukamy za granicą, a cudzoziemcy powinni naprawdę podnosić poziom gry w drużynie, w szczególności poziom gry ofensywnej", podejrzewam, że podział cudzoziemców i zawodników krajowych rozkładałby się wtedy gdzieś pół na pół. Generalnie kiedyś zdarzyło mi się to lepiej opisać.

Dążę jednak teraz do tego, aby udowodnić, że polska nacja nie jest mniej zdolna od innych, wręcz "przeciwnie" - jak pokazuje przeszłość dobry polski zawodnik cieszy się potem większym zaufaniem wśród potencjalnych kupców, niż dobry zawodnik zagraniczny, w tej samej, polskiej lidze. I warto tego faktu nie lekceważyć, bo bez wielkich sponsorów (w polskich warunkach) jedyną nadzieją jest zyskiwanie finansów są właśnie wysokie transfery wychodzące z klubu i odpowiednie gospodarowanie pozyskanymi środkami.
Wydrukować, oprawić w ramkę i powiesić na ścianie. Chyba najbardziej rozsądny post jaki przeczytałem od kilku miesięcy na tym forum. Brawo!
Odpowiedz cytując