Wyświetl pojedynczy post
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.04.2012, 13:20
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Szpenie, już naprawdę nie mam nawet ochoty poprawiać tych wierutnych bzdur które wypisujesz: nadwyżki NBP nie leżą na kontach ale są inwestowne (najczęściej w papiery skarbowe); gdzieś Ty widział lokatę międzybankową w USD (bo w tej walucie ma być pożyczka) oprocentowaną na 4,5% (1 roczny libor na chwilę obecna to gdzieś w granicach 1%); jeśli znajdziesz link z którego wynika że MFW da nam 6% od naszej pożyczki to ja przyznam że NBP robi świetny interes; przemyśl sobie jak się ma niezależność banku centralnego do tego że rząd dyktuje NBP w co ma inwestować pieniądze za które odpowiada bank; zastanów się czy nie lepszą opcją dla kraju (jeśli już koniecznie chcemy te pieniądze wydać) było by wykupienie za nie wyemitowanych przez Polskę obligacji denominowanych w USD (redukcja kosztów obsługi długu będzie znacznie korzystniejsza finansowo od tego co uzyskamy z tytułu odsetek od MFW), itp, itd.
Podsumowując: szpenie wymądrzasz się tu strasznie a nie masz zielonego pojęcia o tym o czym piszesz. Mówiąc krótko: lemingujesz.
coś czułem że odpiszesz...
w drugi poście już napisałem że są to pieniadze, które tak jak MFW NBP pożycza lokalnym bankom. Nasze nadwyzki trzymane sa w roznych walutach jak wiesz, zarowno w PLN, jak i USD czy EUR. Zloto i inne kruszce, inne waluty.Oczywiste jest ze to sobie ot tak nie lezy - tylko pracuje.

Jak pewnie wiesz, trzymanie rezerw jest zapisane w konstutucji i jest obowiazkowe. Teraz, tak sie sklada zemamy spore nadwyzki, ponad poziom zapisany prawnie. Wieczorem postaram sie poszukac info o oprocentowaniu pozyczki dla MFW. Zreszta mniejsza o to, starcic nie starcimy, a przeciez w tym sporze chodzi o to ze ot tak dajemy kase do MFW, zamiast wrzucic w nasz budzet.

i powiedz mi dlaczego mamy wykupywac dlugi przed czasem. Czyzby na ekonomii nie uczyli Cie ze pozyczona kasa to najtansza kasa?