Szpen napisał(a):

kolejna mataczenie.
wspiranie = pożyczka. Kasa idzie z nadwyżek NBP, które leżą na ich kontach. Pożyczka jest oprocentowana, a MFW jest pewnym biorcą.
Przy dzisiejszych stopach, pożyczki międzybankowe, to 4,5 procent. gdzieś czytałem że MFW daje 6, ale jeszcze to sprawdzę.
|
Szpenie, już naprawdę nie mam nawet ochoty poprawiać tych wierutnych bzdur które wypisujesz: nadwyżki NBP nie leżą na kontach ale są inwestowne (najczęściej w papiery skarbowe); gdzieś Ty widział lokatę międzybankową w USD (bo w tej walucie ma być pożyczka) oprocentowaną na 4,5% (1 roczny libor na chwilę obecna to gdzieś w granicach 1%); jeśli znajdziesz link z którego wynika że MFW da nam 6% od naszej pożyczki to ja przyznam że NBP robi świetny interes; przemyśl sobie jak się ma niezależność banku centralnego do tego że rząd dyktuje NBP w co ma inwestować pieniądze za które odpowiada bank; zastanów się czy nie lepszą opcją dla kraju (jeśli już koniecznie chcemy te pieniądze wydać) było by wykupienie za nie wyemitowanych przez Polskę obligacji denominowanych w USD (redukcja kosztów obsługi długu będzie znacznie korzystniejsza finansowo od tego co uzyskamy z tytułu odsetek od MFW), itp, itd.
Podsumowując: szpenie wymądrzasz się tu strasznie a nie masz zielonego pojęcia o tym o czym piszesz. Mówiąc krótko: lemingujesz.