Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.04.2012, 12:49
Szpen napisał(a):Wyświetl post
kolejna mataczenie.

wspiranie = pożyczka. Kasa idzie z nadwyżek NBP, które leżą na ich kontach. Pożyczka jest oprocentowana, a MFW jest pewnym biorcą.
Przy dzisiejszych stopach, pożyczki międzybankowe, to 4,5 procent. gdzieś czytałem że MFW daje 6, ale jeszcze to sprawdzę.
Szpenie, już naprawdę nie mam nawet ochoty poprawiać tych wierutnych bzdur które wypisujesz: nadwyżki NBP nie leżą na kontach ale są inwestowne (najczęściej w papiery skarbowe); gdzieś Ty widział lokatę międzybankową w USD (bo w tej walucie ma być pożyczka) oprocentowaną na 4,5% (1 roczny libor na chwilę obecna to gdzieś w granicach 1%); jeśli znajdziesz link z którego wynika że MFW da nam 6% od naszej pożyczki to ja przyznam że NBP robi świetny interes; przemyśl sobie jak się ma niezależność banku centralnego do tego że rząd dyktuje NBP w co ma inwestować pieniądze za które odpowiada bank; zastanów się czy nie lepszą opcją dla kraju (jeśli już koniecznie chcemy te pieniądze wydać) było by wykupienie za nie wyemitowanych przez Polskę obligacji denominowanych w USD (redukcja kosztów obsługi długu będzie znacznie korzystniejsza finansowo od tego co uzyskamy z tytułu odsetek od MFW), itp, itd.
Podsumowując: szpenie wymądrzasz się tu strasznie a nie masz zielonego pojęcia o tym o czym piszesz. Mówiąc krótko: lemingujesz.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 19.04.2012 o godz. 12:56.