TommyTSW napisał(a):

|
A co ty twierdzisz że liga jest dobra?
|
Zależy co rozumiesz przez słowo "dobra". Jeśli porównać ją do Bundesligi - to jest katastrofalna.
Ale jeśli porównać dzisiejszą ligę do ligi z lat 1995 do mniej więcej 2004 to wg mnie liga jest lepsza pod względem taktycznym i bardziej wyrównana. Kiedyś polskie kluby grały na hura, nie było żadnej myśli taktycznej (poza wyjątkami, mowa teraz o całej lidze) - "jakoś to będzie".
Teraz gra się ciężko, bo na boisku są szachy, trenerzy większą wagę przywiązują do obrony niż do ataku. Do tego dochodzą większe pieniądze w większości klubach, nie ma teraz wykupywania przez jeden czy dwa zespoły z ligi najlepszych piłkarzy, przez co nie ma hegemonów jak kiedyś. A inne zespoły jak nie są rozkupywane, no to trzymają swój poziom.
Poszczególne zespoły z lat 1995-2004 były pewnie lepsze niż dzisiejsze (np Legia z LM, Widzew z LM czy UEFowskA Wisła), ale jako całość to aktualne liga wydaje mi się mocniejsza niż kiedyś. Gdyby w dzisiejsza ligę włożyć tamte zespoły, to wg mnie nie miałyby aż takich przewag nad innymi zespołami.