Po prostu Wiślak napisał(a):

|
Valckx sam jasno w wywiadach mówił, że teraz będzie chciał stawiać na zupełnie innych zawodników, młodszych i bardziej perspektywicznych. Więc sorry, ale nie będziesz mi wmawiał, że wiesz lepiej od niego samego, co miał w planach.
|
Tak dokładnie mówił mówił mówił i nic z tego nie było. Od mówienia zaczął i na mówieniu skończył. Zresztą nie on jeden. Nie nie wiem od niego samego. Dlatego oceniam działanie a nie gadki dla naiwnych.

|
To wymień mi tych „tanich Polaków” potrafiących cokolwiek gotowych przejść do Wisły za grosze, skoro „śpiewka że Polacy są za drodzy” i trzeba za nich przepłacać ma być nieprawdą. Nawiasem mówiąc, nie tylko Valckx o tym mówił, także Mielcarski czy inne osoby ze środowiska. Wszyscy wiedzą to gorzej od Ciebie? Jesteś menadżerem, który ma w swojej stajni takiego zawodnika dla Wisły?
|
Nie jestem menadżerem i nie mam swojej stajni. Za to ty chyba prezesem fanklybu Valxcsa jesteś.
Odróżnijmy dwie rzeczy - takich piłkarzy jak Melikson faktycznie nie ma w Polsce. Grający taki piach jak Jaliens albo Lamey jest sporo i do tego sporo tańszych. Choćby przykładowy Pietrasiak. Grajacy lepiej a tańszy choćby Danch.

|
Miał wyniki, zawodników, strategię, pieniądze, które zarabiali swoją grą. Jego działania dawały wszelkie podstawy do twierdzenia, że umie wyszukiwać wartościowych piłkarzy i tworzyć zespół na miarę godnej gry w europejskich pucharach.
|
Spór właśnie tyczy się tego - gdzie te pieniądze? Skoro brakuje owych 8 mln PLN. Gdzie?

|
Bzdura. Mam Ci przypomnieć ile „piłkarze Valckxa” zarobili dla Wisły pieniędzy w pucharach i lidze w poprzednim sezonie? Najwięcej w historii klubu. Pokaż jakikolwiek dokument lub wypowiedź Bednarza mówiącą, że więcej kosztowało ich sprowadzenie i utrzymanie niż to, ile dla klubu „zarobili”.
|
Odpowiedz na jedno proste pytanie - na które przezornie nie odpowiedziałeś.
Skoro Cupiał jest łasy na pieniądze to dlaczego wywala kurę znoszącą złote jaja jak Valxs? Nie odpowiedziałeś na to pytanie. Cupiał odchodząc od wizji holendra dał nie wprost odpowiedź.
A ty wiesz może lepiej od Cupiała jak Wisła wyszła na holenderskim ogrodniku że tak zajadle mędrkujesz? Skąd wiesz jakie klauzule mieli kopacze w kontaktach za awans do LE? Masz wiedzę większą od Cupiała? Bo tak pyszczysz jakbyś miał! Może premie zostały przejedzone przez kopaczy?
Skoro Cupiał odchodzi od wizji Valxsa to widocznie nie opłaca mu się ona finansowo! Zamiast brać z Wisły teraz musi dopłacać.
I nic twoje wyliczenia nie zmienią

|
Kolejna bzdura. Jest jeszcze Jovanović, Chavez, Genkow. Każdego klub nadal może sprzedać z zyskiem, o ile drużynę nie będą prowadzić wyznaczeni przez Bednarza patałachy. Zimą zapewne byliby jeszcze inni, gdyby Valckxowi pozwolono normalnie pracować. Ale tego już niestety nie sprawdzimy.
|
Kolejną bzdurą to jest twoja wiara że Genkova sprzedamy z zyskiem

Niezły jajcarz jesteś, wiekowy napastnik za słaby na Wschód i Zachód... może go sprzedamy ale nic nie zarobimy. Chavez to nie wynalazek Stan, pomijam fakt ze podobno spory procent z jego transferu ma poprzedni klub. Jedynie Jovanović może coś rokuje.

|
Zostawił po sobie tytuły, wartościowych zawodników, scouting, poprawione szkolenie w grupach młodzieżowych. To znacznie więcej niż w ostatnich dziesięcioleciach po zaledwie półtora roku pracy zostawił w Polsce jakikolwiek inny dyrektor sportowy.
|
Zostawił po sobie MP (bardziej Maaskant i Valxcs) i za to dziekuję. Co do reszty pomine milczeniem (zwłaszcza tych wartościowych zawodników) Nie ściemniałbyś bajdoku. Wartościowy Melikson..... i potem przepaść

To wyjaśnia wszystko. GK – wyrocznia prawdy absolutnej Ja z kolei mogą w takim razie powołać się na inny artykuł, bodajże z Dziennika, w którym pisze, że to nie „transfery Valckxa” doprowadziły do problemów finansowych, a przeszacowanie zysków z dnia meczowego na naszym stadionie i zablokowanie pieniędzy przez UEFA z pucharów. I co teraz? Ile dziennikarzy, tyle wersji i wyjaśnień. [/B]
|
Na coś trzeba się powołać. Bez dwóch zdań Basałaj miał równie wielki udział w problemach finansowych.
Czyli co jednak jest ta dziura?

|
Valckx chciał rozwijać szkolenie, budować Akademię, sukcesywnie wzmacniać zespół, wymieniać zbyt słabych zawodników i tych, którzy się nie sprawdzą na lepszych. Jak można nazywać to polityką krótkofalową? . [/B]
|
Nie uważam Valcxsa za zło wcielone, doceniam jego chęci ale jak to mówią dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane. Ale ja oceniam to co zrobił a nie to co niby planował. Plany i On i wielu przed nim i pewnie wielu po nim miało, ma i mieć będzie. I na tym się kończy w Wiśle. Zostają fakty.
A fakty są takie że właściwie nie mamy zespołu dzięki Valxcsowi. Mieliśmy zespół na LM, nie udało się awansować- budujemy od nowa. Ot cała spuścizna co została. Połowie piłkarzy kończą się kontrakty. Sporo kopaczy przepłacanych i zdemoralizowanych. Faktycznie wiele zostawił....