Wyświetl pojedynczy post
kkbm
Member

Od: 04.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.04.2012, 16:35
milosz napisał(a):Wyświetl post
Gdyby Stan był dłużej i mógł realizować własną politykę to było by tak jak mówił w wywiadach, czyli długofalowa polityka transferowa, sieć skautingu, szkolenie młodzieży , czyli całkiem inaczej niż musiał robić teraz ...Ze Stanem mogliśmy budować normalny klub, ale widać lepszy Bednarz i Kapka...
Po dwóch latach nie mamy żadnej długoterminowej polityki transferowej, my po tych dwóch latach nie mamy choćby 4 przyzwoitych piłkarzy. Dlatego dziwi mnie, skąd ta wiara, że gdyby tylko Valckx został na kolejne lata, byłoby lepiej.

Valckx realizował politykę doraźności Cupiała i tylko naiwni sądzą inaczej.
Nie wiem, czyja to była polityka. Pewnie do pewnego stopnia właściciela. Ale konkretne decyzje transferowe podejmował dyrektor sportowy. To on uznał, że warto przepłacać na kontrakty przebrzmiałych gwiazdek z kartą w ręku (polityka doraźności) niż poszukać kogoś tańszego w utrzymaniu, ale na kogo trzeba wyasygnować kilkaset tysięcy euro, ale kogo potem możemy sprzedać. A Jaliensa (zresztą on wcale taki tragiczny w sumie nie jest) komu opchniemy?

Parcie na LM Cupiał ma zawsze bo to możliwość odzyskania środków wydanych na Wisłę , sprawa długu/pożyczki. Teza że wymyślili to sobie Holendrzy to nonsens.
Teza równie dobra jak moja.

Holendrzy mogli tylko sprzedać Pawła Brożka i tyle, inne transfery z wyprzedaży były dokonane wcześniej, przed nimi. Mogli więc sprzedać Pawła Brożka i ...tyle. Co do Kirma to nie jest transfer Stana, coś ci sie pomyliło. A kogo można teraz sprzedać z transferów Stana, ano mimo narzuconej przez Cupiała polityki doraźności, możemy sprzedać … wszystkich , czyli 3 piłkarzy których sprowadził Stan, bo były to jedynie te 3 transfery gotówkowe (pozostałe to wypożyczenie i piłkarze z karta w ręku), czyli: Melikson, a w niedalekiej przyszłości Genkow oraz Jovanović (przypomnę raz jeszcze że to jedyne tylko te 3 transfery gotówkowe Stana, więc jak krytykujemy to trzeba wiedzieć co ).
Nie twierdziłem, że Kirm to transfer Valckxa. Chodziło mi tylko o to, że tragiczny Kirm jest jednym z niewielu sprzedawalnych zawodników, jakich ma Wisła. I to nie dlatego, że znajdą się na niego chętni, ale dlatego, że ma z Wisłą kontrakt. Po Valckxie zostaje niewiele. Meliskon i może Genkow.

W pół roku zdobyte MP i później najlepszy wynik w europejskich pucharach od 9 lat, doprawdy bardzo się trzeba starać aby podważyć sukces Holendrów, ale znając polskie malkontenctwo i niechęć do "obcych", to pewnie chętni do kwestionowania dobrych wyników się znajdą, a apoteoza Bednarza czy Probierza też mnie jakoś nie zdziwi, cóż ...internet przyjmie wszystko.
Czy krytyka Holendrów musi oznaczać apoteozę Probierza?

Nie przeceniałbym tych zeszłorocznych sukcesów (choć mistrzostwo i feta to było po raz 13 coś niesamowitego), bo tak naprawdę niewiele brakowało, by mecz w Łoweczu skończył się innym wynikiem. Jesienią rozegraliśmy pewnie koło 30 spotkań, z czego oglądać dało się: rewanż z Bułgarami, pierwszy mecz z Apoelem, mecz z Lechem w Poznaniu i... może Fulham u siebie.

Spójrz na grę Wisły w zeszłym roku, jak na wyczyny Grzelaka, Radovica, Zieńczuka, Kirma - no mieli "sezon konia". I my też mieliśmy, ale Holendrzy niczego tak naprawdę nie zbudowali. A teraz widzimy, co tak naprawdę Valckx zostawia po sobie... Jest gorzej niż w tragicznym organizacyjnie i piłkarsko 2010 r.
Ostatnio edytowane przez kkbm : 08.04.2012 o godz. 16:40.
Odpowiedz cytując