|
ja jebie, a co ja napisałem? chyba wyrażnie napisałem, że Polska jako kraj jest w ciemnej dupie w porównaniu z europa zachodnia i glupota jest porownywac Nas z nimi. Oni nie mieli komuny, nie mieli takiej zapasci jak My. A czym jest poprawa dobrobytu? Tym, że ludzie mają w domu pralki, lodówki, telewizory, zmywarki itd. I to w Polsce ludzie mają, przynajmniej w większości domów. To jest poprawa dobrobytu.
Zeby Wam zobrazowac sytuacje podam przyklad z mojego zycia. Moze wreszcie do Was dotrze na czym polega ustalanie ceny w Polsce i na świecie.
A więc do rzeczy ... Obok prowadzenia firmy, pracuję także na etacie w dużej, międzynarodowej korporacji. Niedawno mieliśmy do ugrania duży kontrakt. Wręcz bajkowy. Musieliśmy tylko zdjąć porządnie gacie i dać bardzo niską cenę. I tak mielibyśmy kasy jak lodu, bo efekt skali był taki, że pociągnąłby naszą firmę bardzo wysoko. I co? I gówno. A dlaczego spytacie. Ano dlatego, że nie mogliśmy zejść z ceny, tyle ile chcieliśmy, ponieważ firma matka Nam tego zabroniła. A dlaczego spytacie, przecież i tak byście zarobili? Już Wam odpowiadam dzieci drogie ...
Nie mogliśmy zejść z ceny, bo klientem również była międzynarodowa korporacja, z którą współpracujemy w wielu państwach na świecie. Gdybyśmy zdjęli gacie u Nas, od razu chcieliby, abyśmy zdjęli gacie na wielu rynkach. A tego nie możemy zrobić. Kapujecie o co w tym wszystkim chodzi? Rozumiecie mój przykład? Znacie się trochę na makro i mikro ekonomii?
Nie? To wróćcie jak przeczytacie parę książek.
|