Wyświetl pojedynczy post
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.04.2012, 10:01
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
funkykoval

Wiedzy to ty nie masz. Napisales dokladnie: "Nakłady w postaci czego W postaci Zakontraktowania kilku piłkarzy w lecie, z których płaciliśmy tylko za Jovanovicia ? "
To ja sie kuzwa pytam, co ma piernik do wiatraka? To ze za kogos nie trzeba placic to nie znaczy ze jest tani. Ty to w tym wpisie sugerowales.
500 tys. euro to on dostaje na czysto. Legie ten kontrakt kosztuje ponad 700 tys. euro. Przynajmniej taka sume podaja wszystkie bardziej powazne media, miedzy innymi Weszlo. I chodzi o pensje podstawowa. Dodaj do tego kase za podpis (ktora w 90% przypadkow ma miejsce), premie i wychodzi na to ze te 700 tys euro "troche" rosnie...
Primo, naiwnoscia jest sadzic ze pilkarze nie maja ustalonej premii w razie sukcesow w europie. Secundo, jesli tak, to czesc premii od UEFA klub bedzie musial przeznaczyc na te premie , wiec na czysto zarobi mniej z pucharow. Zyski - koszty. Mam fabryke ktora produkuje samochody. Samochody sprzedaje za 100 tys. kazdy. Na jedym sprzedanym samochodzie nie zarabiam na czysto 100 tys. Proste chyba nie? Tercero, te 2 mln euro to byl taki sobie na chybil trafil numer postawiony. Zamien to na 1,5 mln czy 2,5 mln, jak ci wygodniej.
Reasumujac, czesc premii od UEFA pojdzie do pilkarzy w formie pensji extra. Tyle. I zaplaci to Wisla z pieniedzy ktore dostala od UEFY...
To jak, sa te premie za puchary czy nie ma?
Po pierwsze - wiedzy to nie mam ja jak i nie masz Ty - opieramy się jedynie an faktach znanych z gazet, portali, udzielanych wywiadów itp. A piernik do wiatraka ma tyle, że w wiatraku zmielili mąke, z której piernik się piecze......
Po pierwsze - jeżeli pada twierdzenie, że wydatki poczynione latem 2011 spowodowały zapaść finansową to pytanie to ma sens z prostego powodu - te koszty nie były nie wiadomo jakie....
Po drugie - te premie o których napisałem są częścią kontraktów - jeżeli ktoś oficjalnie stwierdza, że np Jaliens ma 350 tys euro kontraktu - to jest to jego kasa łącznie z premiami wyjściówkami etc.
NIe ma natomiast premii takich jak to bywało w pierwszych latach TF - czyli 100 tys do podziału za wygrany mecz czy jak napisałeś połowa kasy z pucharów policzone na zespół - i o takie właśnie premie mi chodziło pisząc, że ich nie ma.
Wszak o kontraktach motywacyjnych była mowa od jakichś kilku lat czyli takich z któych część to stała kwota kontraktowa, a pozostała część to właśnie premie za sukcesy - Mistrzostwo Polski, Awans do M lub LE, awans z grupy etc...
Jeżeli premia jest częścią kontraktu to nie można mówić, że Jaliens ma kontrakt 350 tys euro plus premie za to i za tamto......
Co do Ljuboji ->> http://legionisci.com/news/43309_Lju...m_w_Legii.html
Nie dość, że kwota niższa to jeszcze nie ma nic napisane o tym czy netto czy brutto, nie ma napisane czy kontrakt cywilnoprawny czy umowa o pracę, więc to co napisałeś w tej kwestii raczej kupy się nie trzyma.
Co do kwestii zysków pucharowych i ich przeliczeń:
Jeżeli Basałaj mówi o budżecie, że nie przewidywał on wpływów z pucharów (przyjmuję, że założenia w tym zakresie były minimalne - czyli nie więcej niż 1 mln euro) to kwoty uzyskane za puchary stanowią wartość dodaną.
Jeżeli konstruuję budżet klubu - zakładam wpływy z różnych źródeł i ustalam wszelkie możliwe wydatki - w tym wydatki na kontrakty. Oczywistym jest, że dochody z pucharów w części przeznaczane są na utrzymanie zawodników, ale wydaje mi się, że nie w taki sposób jak opisałeś to na przykładzie Legii.
Powtarzam - o kontraktach motywacyjnych była mowa od kliku lat i o zasadach ich zawierania, natomiast o premiach za udział w pucharach dla piłkarzy Wisły jakoś wcześniej nikt nie mówił.
Wracając do prasy - artykuły GK i PS w zasadzie w niczym nie różnią się od tekstu jednego z kibiców Wisły opublikowanym na jego forum, więc wiarygodność taka, jak publikacje róznych mediów dotyczące przyjścia jednego czy drugiego zawodnika do danego klubu, zaciągnięte z dyskusji forumowych - także z tego forum.
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując