Temat: Komórki...
Wyświetl pojedynczy post
3żyk
Member

Od: 07.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.04.2012, 23:48. Wiślacki widget na Androida
Od jakiegoś czasu posiadam sobie telefon z Androidem, będącym, jak wiadomo, platformą software'owo bogatą i programistycznie przystępną. Cóż z tego jednak, skoro żadnych mniej lub bardziej oficjalnych Wiślackich apek na horyzoncie nie widać, a mi się marzył widget informujący o najbliższym meczu. Niezrażony, postanowiłem sobie sam taki wydłubać. Zważając na ogólny poziom umiejętności programistycznych (jakiś jest, ale dupy nie urywa) i konkretnie znajomość Javy i Androidowego SDK (żadna), proces ten był nieznośnie mozolny, ale coś z tego wyszło. Prezentuje się to mniej więcej tak:

Generalnie jest to wersja, którą nie sposób traktować nawet jako alfę, ale działać działa (tzn u mnie działa, nic nie gwarantuję, obsługi błędów to nie ma żadnej). Pobiera informację i logo (niestety na białym tle :/ ) z wisla.krakow.pl co nie jest najbardziej oszczędnym transferowo rozwiązaniem, ale najprostszym w realizacji. Ciężar pojedynczego odświeżenia powinien oscylować gdzieś między 10 a 20 kB. Póki co nie ma ustawień czasu odświeżania automatycznego, więc odświeżanie jest tylko ręczne (po naciśnięciu loga) i automatyczne przy dodaniu widgetu lub restarcie telefonu/launchera.

Aktualną wersję (0.00000......01), można ściągnąć TUTAJ

Powinno działać z wersjami od 2.1 wzwyż. Wystarczy skopiować plik na telefon i odpalić (oczywiście widget dodaje się jak inne widgety). Może być potrzeba dopuszczenia instalacji niepodpisanych apek (jak ktoś tego jeszcze nie zrobił). Żaden root nie jest wymagany.

Apkę będę na pewno rozwijał, bo i czasem mi się przyda i umiejętność programowania pod Androida (i ogólniej w Javie) jest rynkowo praktyczna. Od zainteresowania zależy, czy będę tutaj informował o update'ach. Generalnie wszystkie uwagi, sugestie i każda krytyka mile widziana
Ostatnio edytowane przez 3żyk : 02.04.2012 o godz. 23:53.
Odpowiedz cytując