wikink1 napisał(a):

|
jak dla mnie Cupiał kolejny już raz przewietrzy Wiśle konto ,ale jak czytam to forum .....MAM TAKIE nieodparte wrażenie że i właściciel i kibice są warci siebie.Tak co 6 miesięcy zmiana poglądów zarówno u WŁAŚCICIELA JAK I U KIBICÓW .Jednego tylko Cupiałowi zarzucić się nie da z żelazną konsekwencją wyciska każdą złotówkę z Wisły .
|
Kolejny, który twierdzi, że właściciel zarabia na Wiśle? Masz wgląd w sprawozdania finansowe za rok 2011? Bo chyba nich się opierasz? Jeżeli nie na żadnych dokumentach to proszę daruj sobie z takimi tezami. Proszę Ciebie o to dlatego, że Cupiał zbyt wiele zrobił dla Wisły żeby go bezpodstawnie o coś posądzać. Czy dla was właściciel ma dokładać do Wisły? Już napisałem w innym temacie, że nie macie podstaw do takich twierdzeń i że są to tylko teorie spiskowe. Wy macie pojęcie o wydatkach i przychodach klubu, czy po prostu bierzecie dane z FM?
Ja nie znam tych liczb, więc nie mam podstaw do twierdzenia, że właściciel zarabia na Wiśle. Jeżeli je znacie to przepraszam. Wiem tyle co zasłyszałem w mediach, że czynsz za stadion miasto chce ~5 mln, że na prawach telewizyjnych do Ekstraklasy można zarobić 10 mln zł, że sponsora generalnego nie mamy, że średnia widzów na Wiśle jest mniejsza niż zakładano, że nie sprzedaliśmy ostatnio żadnego piłkarza (a na tym dopinaliśmy budżet) i wiem też, że jak piłkarz przychodzi "za darmo" to płaci mu się "za podpis", do tego każdy transfer to podatki i ileś tam procent dla PZPN, czy Ekstraklasy (3%?). Wy nawet nie wiecie, czy słynne 7 mln zarobionych pieniędzy za transfery w poprzednich sezonach to kwota brutto, czy netto. Poza tym mamy na utrzymaniu aktualnie 22 piłkarzy, którzy raczej nie zarabiają małych pieniędzy. Nie uwzględniacie kosztów menedżerskich, też nie macie żadnego oficjalnego źródła co do tych cen. Dla wielu z was ten dług jest nierealny. Bo za co?
To nie jest świat Futbol Manager, ale rzeczywistość. Do tego polska liga, która nie cieszy zbyt dużą renomą. Mecze mistrza Polska o awans do CL ogląda rekordowa liczba... 3 mln widzów. MU ma długi, Barcelona ma długi, Real ma długi. To nie jest nic nienormalnego.
Nie macie wglądu w dokumenty to nie osądzajcie nikogo.
Myślicie, że dlaczego tak mało ludzi z listy najbogatszych Polaków angażuje się w piłkę nożną? Przecież to taki super biznes! Maci0s nie jest dla mnie wyznacznikiem, niekoniecznie mu wierzę, ale w jednym ma rację - w tym, że zwrócił wszystkim uwagę na to, że rządy Stana mogły kosztować naprawdę dużo. Bronię dlatego Cupiała, że nie mam podstaw do takich twierdzeń, a widać jasno, że wielu tutaj wypowiadających nie ma pojęcia o realnych wydatkach i przychodach Wisły Kraków. Nie opieram tego na tym co wczoraj powiedział Basałaj na UJ. Już wcześniej mówiłem, że to transfery najczęściej bilansowały budżet.
Edit: Polecam zapoznać się wszystkim, którzy wypowiadają się o budżecie, z tym postem:
http://wislakrakow.com/forum/showpos...postcount=1231