|
Mam nadzieję, że po sezonie będzie prawdziwa czystka w zespole, a nie jakieś udawane ruchy. Na szczęście z kilkoma zawodnikami nie będzie problemu i odejdą z powodu zakończenia kontraktu lub wypożyczenia: Biton, Diaz, Lamey, Paljić, Jirsak, Nunez. Będzie problem z Jaliensem, Bunozą, Jovaniciem, Genkowem, Kirmem, czy Gargułą. Mimo wszystko liczyłbym na sprzedaż niektórych z nich (Genkow, Kirm, Bunoza, bo mają niezłe CV - a gra w reprezentacji ułatwia transfer, nawet za mniejszą kwotę). Jeśli nie uda się ich sprzedać, to rozwiązanie kontraktu. Jeżeli nie będą chcieli, zawiesić ich w prawach zawodnika i utworzyć coś na wzór Klubu Kokosa. Z tej drużyny zostawić jedynie: Wilka, Małeckiego, Jovanovicia (cały czas mi się wydaje, że jego stać na lepszą grę, tylko tego nie pokazuje, więc dać mu jeszcze roczną szansę), Pareikę i Sobolewskiego (obowiązkowo przedłużyć z nimi kontrakty) oraz Czekaja. Sprzedać Chaveza ze względu na jego klauzulę transferową. Byłoby w ten sposób uzyskane do wydania 5-6 mln euro na transfery + roczne pensje. Zastanowić się co z Boguskim, no bo jego notoryczne problemy ze zdrowiem powodują, że chyba nie można z Rafałem wiązać pomysłów na przyszłość.
Przyszły sezon powinien zostać potraktowany jako naprawienie finansów, znaczne obniżenie kosztów utrzymania drużyny, usunięcie z drużyny wagonu obcokrajowców (bo ten model w Wiśle po prostu nie sprawdził się) i budowę szkieletu na kolejne lata. Tacy młodzi zawodnicy jak Nalepa, Uryga i inni powinni dostać szanse - mają talent i trzeba im dać szanse. Skoro mnóstwo szans otrzymują marnej jakości piłkarze z zagranicy (np.: Kirm, Nunez, Bunoza), którzy niczym nie wyróżniają się, to można dać pograć młodym chłopakom.
Pazdanowi i Celebanowi kończą się kontrakty z końcem sezonu i warto byłoby ich sprowadzić. Ich utrzymanie będzie dużo mniejsze niż Lameya, czy Nuneza, a ich umiejętności nie są gorsze, a są lepsze według mnie. Michał będzie walczył z całych sił na boisku z wiadomych względów.
Starać się sprowadzić Kupisza, Makuszewskiego (Olkowskiego, Sobotę), czy Piecha. Koszt transferu można zawsze zmniejszyć poprzez oddanie niepotrzebnego zawodnika (taka Jagiellonia lubi szrot z zagranicy).
Starać się sprowadzić braci Brożków i Głowackiego z powrotem do Wisły.
Br.: Pareiko, Kurto.
Ob.: Jovanović, Celeban, Głowacki, Pazdan, Nalepa, Czekaj, Pi.Brożek.
Po.: Sobolewski, Wilk, Uryga, Małecki, Melikson, Brud, Kupisz, Makuszewski (Olkowski, Sobota).
N.: Pa.Brożek, Boguski?, Piech, Szewczyk.
Pozostałe miejsca można obsadzić piłkarzami z Młodej Ekstraklasy lub sprowadzić młodych piłkarzy z niższych lig (czasem można od razu pozytywnie się zaskoczyć jak w przypadku Kuby, czy Lewandowskiego).
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 28.03.2012 o godz. 23:32.
|