bonawentura napisał(a):

|
Po drugie - należy zająć się tworzeniem szkółki, choćby takiej, jaką od kilku lat prowadzi Legia Warszawa, która z tego co mi się wydaje wcale nie wydaje olbrzymich pieniędzy na szkolenie młodych piłkarzy, podobnie jak Lech. Takie szkolenie wydaje się(właściwie należałoby napisać jest), w obecnej sytuacji, aby nie odstawać od czołówki, wręcz niezbędne do dalszego funkcjonowania Wisły. Dlatego ja z przyjemnością widziałbym ławkę rezerwowych, za kilka lat w całości stworzoną z wiślackiej młodzieży.
|
Dodałbym jeszcze szkółkę Zagłębia Lubin. Tam mają naprawdę dobre szkolenie. Mimo tego, że w regionie grają takie drużyny jak Śląsk Wrocław, Górnik Polkowice, czy Miedź Legnica tamta szkółka zdaje mieć się wyłączność na cały region. Popatrzmy na znanych z 1. ligi Oleksego i Błąda. Popatrzmy też na grających regularnie Rymaniaka, czy Rakowskiego (jak już wspomniałem podobno ma największy talent z tej młodzieży), a także na Woźniaka, czy Dąbrowskiego (ostatnio nie wiem czemu wypożyczony do Górnika Polkowice; zagrał 27 spotkań w Ekstraklasie w wieku 20 lat). Warto też zauważyć, że kilku tych chłopaków urodziło się w 70-tysięcznym Lubinie. Ile takich talentów jest w Krakowie i w całym regionie? Szczerze uważam, że gdyby Zagłębie bardziej stawiało na młodzież w swoim pierwszym składzie to nie biłoby się o utrzymanie, ale o znacznie więcej. I to samymi wychowankami bądź piłkarzami, którzy w młodym wieku trafili do klubu.
bonawentura napisał(a):

|
Finalnie należy stwierdzić, że biorąc pod uwagę obecną sytuację klubu, nie należy się spodziewać wielkich kasowych transferów na miarę Maora Meliksona. Jednak być może nie należy też się spodziewać transferów z klubu, a to z takiej racji, że jak już napisałeś w swoim poście, za obecnych zawodników wzięlibyśmy niewiele pieniędzy, za takiego Meliksona 1,5 miliona euro to doprawdy bardzo mało.
|
Z drugiej strony złota zasada "z niezadowolonego zawodnika nie ma pożytku". Jeżeli Melikson ma grać tak jak w meczu z Ruchem to może lepiej mieć te 1.5 mln euro niż ich nie mieć. My na tę chwilę potrzebujemy piłkarzy z determinacją tych co grają w Koronie Kielce. Piłkarzy zgranych jak Ci, którzy grają w Ruchu. Talentów jak ze szkółki Zagłębia, czy Legii. Atmosfery jak za wczesnego Maaskanta. Determinacja, zgranie, kilka młodych talentów, świetna atmosfera - tego nam teraz trzeba.
Dodam jeszcze jedno. Marzy mi się powrót do krakowskiej piłki. U Moskala były zaczątki. Może należało przeczekać?
PS To byłby zabieg marketingowy:
http://www.sport.pl/pilka/1,65084,11..._Messiego.html