Wyświetl pojedynczy post
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.03.2012, 22:27
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
Po drugie - należy zająć się tworzeniem szkółki, choćby takiej, jaką od kilku lat prowadzi Legia Warszawa, która z tego co mi się wydaje wcale nie wydaje olbrzymich pieniędzy na szkolenie młodych piłkarzy, podobnie jak Lech. Takie szkolenie wydaje się(właściwie należałoby napisać jest), w obecnej sytuacji, aby nie odstawać od czołówki, wręcz niezbędne do dalszego funkcjonowania Wisły. Dlatego ja z przyjemnością widziałbym ławkę rezerwowych, za kilka lat w całości stworzoną z wiślackiej młodzieży.
Dodałbym jeszcze szkółkę Zagłębia Lubin. Tam mają naprawdę dobre szkolenie. Mimo tego, że w regionie grają takie drużyny jak Śląsk Wrocław, Górnik Polkowice, czy Miedź Legnica tamta szkółka zdaje mieć się wyłączność na cały region. Popatrzmy na znanych z 1. ligi Oleksego i Błąda. Popatrzmy też na grających regularnie Rymaniaka, czy Rakowskiego (jak już wspomniałem podobno ma największy talent z tej młodzieży), a także na Woźniaka, czy Dąbrowskiego (ostatnio nie wiem czemu wypożyczony do Górnika Polkowice; zagrał 27 spotkań w Ekstraklasie w wieku 20 lat). Warto też zauważyć, że kilku tych chłopaków urodziło się w 70-tysięcznym Lubinie. Ile takich talentów jest w Krakowie i w całym regionie? Szczerze uważam, że gdyby Zagłębie bardziej stawiało na młodzież w swoim pierwszym składzie to nie biłoby się o utrzymanie, ale o znacznie więcej. I to samymi wychowankami bądź piłkarzami, którzy w młodym wieku trafili do klubu.

bonawentura napisał(a):Wyświetl post
Finalnie należy stwierdzić, że biorąc pod uwagę obecną sytuację klubu, nie należy się spodziewać wielkich kasowych transferów na miarę Maora Meliksona. Jednak być może nie należy też się spodziewać transferów z klubu, a to z takiej racji, że jak już napisałeś w swoim poście, za obecnych zawodników wzięlibyśmy niewiele pieniędzy, za takiego Meliksona 1,5 miliona euro to doprawdy bardzo mało.
Z drugiej strony złota zasada "z niezadowolonego zawodnika nie ma pożytku". Jeżeli Melikson ma grać tak jak w meczu z Ruchem to może lepiej mieć te 1.5 mln euro niż ich nie mieć. My na tę chwilę potrzebujemy piłkarzy z determinacją tych co grają w Koronie Kielce. Piłkarzy zgranych jak Ci, którzy grają w Ruchu. Talentów jak ze szkółki Zagłębia, czy Legii. Atmosfery jak za wczesnego Maaskanta. Determinacja, zgranie, kilka młodych talentów, świetna atmosfera - tego nam teraz trzeba.

Dodam jeszcze jedno. Marzy mi się powrót do krakowskiej piłki. U Moskala były zaczątki. Może należało przeczekać?

PS To byłby zabieg marketingowy: http://www.sport.pl/pilka/1,65084,11..._Messiego.html
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 27.03.2012 o godz. 22:45.
Odpowiedz cytując