Drozd napisał(a):

Uważny obserwator o możliwościach Moskala już się przekonał i nie może zrozumieć jak można było go wykopać, zwłaszcza zastępując go gościem bez pojęcia. Jaki dzisiaj byłby wynik z Liege? Nie wyszlibyśmy z połówki przez cały mecz. No chyba ze któryś by połówkę przekopał.
Degrengolada jeśli chodzi o wyniki? Zrozum że wynik to nie tylko praca trenera. Są jeszcze sędziowie i wykonawcy założeń trenera. Jeżeli zespół 70% czasu posiada piłkę i przegrywa to nie jest to wina trenera. Wina trenera jest wtedy kiedy piłkarze nie wiedzą co na boisku z piłką robić.
Czyli od kilku meczy uzależniasz zostawienie w klubie Probierza. A na ligę nie patrzysz? Odbiło Ci? A jak się dogadają puchar za ligę? To jaką merytoryczną informację będą niosły wyniki w pucharze?
Radzę na Legię zabrać papier toaletowy 
Po jednym meczu było widać ze z Probierza trener jak z koziej d.. tromba. Z Koroną przegraliśmy, ale każdy sie zastanawiał jak to się stało, a jak się okazuje Korona nie taka słaba. Tydzień z Probierzem, pojechaliśmy do Gdańska i na boisko zamiast drużyny która gra w piłkę wyszła zbieranina z okregówki, trzy podania i strata albo faja do przodu. Taka zmiana w filozofii gry mówi wszystko o trenerze. Reasumując, to że Probierz sie nie nadaje wiedziałem jeszcze zanim przyszedł.
.
|
Nie mam zamiaru pisac że Moskal był dobry/zły. Bo za mało miał okazji sie pokazać. Za krótko pracował. (Mnie jego wizja gry nie odpowiadała ale to inna historia). Wyniki go nie bronią. W lidze wyników kompletnie brak. A ładne kopanie piłki do mnie nie przemawia. Mecze z Liege też bez sukcesu. Pracował całą zimę żeby przygotować zespół do dużo wązniejszej gry niż popisy z Liege. Do ligi i obrony MP. Falstart.
Być może by zaskoczył.... a może nie zaskoczył. Na dwoje babka wróżyła. tak się możemy przegadywać.
Tak złośliwie
Ale można popatrzeć na Moskala jak na Ulatowskiego. W Bełchatowie czy Lubinie żarło. Zespół ładnie grał itd. Bo dostał zespół ułożony przez innych. Potem wyszło że jest słabym trenerem kiedy miał coś sam zbudować.... (Parchy)
Do czasu kiedy Moskal nie spróbuje swoich sił w innych klubach będzie zagadką. Czy dobry/zły? Czy jego pomysły by wypaliły? Cupiał mu nie dał czasu i nam żeby to zweryfikować.
Podsumuje
Błysnie Kaziu w innym klubie, docenię go. Na razie to On może być drugim Guardiolą jak i drugim Ulatowskim.
Pisząc o Probierzu - z grubsza wiem co się można spodziewać. Trenował Polonie Bytom, Jagiellonie czy ŁKS. Zespoły które raczej walczyły o utrzymanie niż o coś innego ale tam nie nawalał. Czy w Wiśle podoła? Nie wiem.
Żeby nie było - Probierz też nie ma wyników na ten moment. Wyniki go też nie bronią. Może dostanie więcej czasu od Cupiała niż Moskal?
Trzeba też dodać że Probierz w przeciwieństwie do Moskala nie tylko nie miał okazji popracowac z zespołem w zimie, co dostał zespół jak swego czasu Białas Legie. Zespół moralnie rozłożony gdzie wszyscy wiedzieli i trener i piłkarze że zaraz połowy drużyny nie będzie. Ciężko w takiej sytuacji zmotywować zespół. Legia wtedy grała zeby dograć do końca a potem każdy w swoją stronę....