Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
loozak84
Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.03.2012, 12:40
tofik napisał(a):Wyświetl post
Zespoły uważane za słabe i przeciętne zrobiły skok jakościowy szczególnie jeśli chodzi o realizację założeń taktycznych i skuteczność w defensywie(oprócz Cracovii). Natomiast ofensywnie zespoły nie zrobiły żadnego skoku jakościowego. Technicznie nadal jesteśmy w dupie, nadal nie ma w lidze wielu piłkarzy dobrych technicznie, a przy tym myślących nieszablonowo. Dlatego spotkania w tym momencie są wyrównane, przypominają rąbanę i nawet mistrz Polski czy papierowy faworyt, nie może być pewny swego grając na wyjeździe z zespołem środka czy nawet dołu tabeli.
Myślę dokładnie tak samo. W Polsce ale nie tylko - w europejskiej piłce ogólnie coraz więcej zespołów opanowało grę defensywną na dość przyzwoitym poziomie. Podkreślam: grę defensywną bo pojedynczy piłkarze nadal są u nas dość słabi. W każdym razie ten element jest stosunkowo najłatwiejszy do wyćwiczenia, tzn. piłkarz bez talentu może zniwelować różnicę odpowiednim treningiem co do sposobu ustawiania się na boisku, przesuwania poszczególnych formacji względem siebie, oraz wydolnością fizyczną.
Skupiając się na naszej lidze skutkuje to tym, że jeśli ofensywa drużyn pozostała na tym samym poziomie a w każdym razie nie koresponduje ze zmianą poziomu gry defensywnej to mecze zaczynają wyglądać coraz gorzej. Akcje rozbijane są dość szybko, gra toczy się w środku pola, sytuacji bramkowych jest mniej. Z perspektywy kibiców Wisły uwidoczniło się to zjawisko pewnie jeszcze mocniej bo kiedyś poziom tego zespołu w porównaniu z resztą ligowej stawki (czasem wyłączając Legię) był zdecydowanie wyższy.

Edit:
Tak dla zobrazowania sytuacji policzyłem tracone bramki przez zespoły z miejsc 5-12 (czyli środek tabeli) w ostatnich latach:

02/03 312
03/04 303
04/05 299
05/06 291
06/07 274
07/08 284
08/09 284
09/10 268
10/11 262

Widać, że systematycznie, rok do roku drużyny środka tabeli tracą coraz mniej bramek.
Powód: zjadlo jeden sezon
Ostatnio edytowane przez loozak84 : 25.03.2012 o godz. 13:31.
Odpowiedz cytując